A Moody’s is kapott egy méretes bírságot

A Moody’s több éve tartó ügy végére tett pontot azzal, hogy beleegyezett egy 864 millió dolláros bírság kifizetésébe.

A vád az volt a világ egyik legnagyobb hitelminősítőjével szemben, hogy felülértékelt számos jelzálogfedezetű értékpapírt még a nemzetközi pénzügyi válság előtt. A pozitív ajánlás alapján a befektetők nagy számban vásárolták ezeket a papírokat, amelyeknek a piaca egyre csak dagadt, majd kipukkadt, maga alá temetve igen sok befektetőt. Elemzők szerint a jelzálog fedezetű értékpapírpiac összeomlása idézte elő a pénzügyi válságot.

A létrejött megállapodás értelmében a Moody’s mintegy 437 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak, a többi pénzt pedig a vizsgálatban részt vett 21 amerikai szövetségi állam között osztják szét.

A Moody’s-hoz hasonló vádak miatt korábban több mint 1,3 milliárd dollár bírságot szabtak ki a nemzetközi hitelminősítők másik nagyágyújára, a Standard and Poor’s-ra, de a Credit Suisse és a Deutsche Bank is a jelzálogfedezetű értékpapírügyleteik kezelése miatt voltak kénytelenek több milliárd dolláros bírságokat kifizetni.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »