Győzködik Trumpot a klímaegyezmény fontosságáról

Barack Obama távozó elnök figyelmeztette Donald Trump megválasztott elnököt arra, hogy kárt okozna az amerikai érdekeknek, ha Washington kivonulna a párizsi klímaegyezményből és leendő utódát az egyezmény támogatására szólította fel.

Barack Obama a Science című folyóiratban jelentetett meg terjedelmes cikket a 2015-ben 115 ország által elfogadott párizsi klímaegyezmény előnyeiről, s arról, hogy ez jó Amerikának és a felmondása ártana az amerikai gazdasági érdekeknek.

Obama szerint ha Washington felmondaná a klímaegyezményt, akkor ezzel elveszítené a jogot és a lehetőséget arra, hogy betartathassa más országokkal az egyezményben vállalt kötelezettségeiket és átláthatóságot követelhessen tőlük. Az elnök szerint ezzel a  döntéssel Washington „lemondana annak lehetőségéről, hogy elszámoltathassa azokat az országokat – köztük Kínát, Indiát és Mexikót -, amelyek a globális felmelegedéshez hozzájáruló káros hatású gázok kétharmadának kibocsátásáért felelősek, s ezzel károkat okozna az amerikai gazdasági érdekeknek is”.

Az amerikai elnök a cikkben hangsúlyozza azt is, hogy a tudományos adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a klímaváltozás kordába szorítása sürgető feladat és okvetlenül foglalkozni kell vele, valamint a globális felmelegedés problematikáját szerinte nem szabad átpolitizálni. „Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a gazdasági érvek is a cselekvés mellett szólnak” – fogalmaz Obama.

Donald Trump megválasztott elnök a választási kampányban még egyértelműen a párizsi klímaegyezmény felmondása mellett foglalt állást, de  megválasztása után már finomított álláspontján. Egy novemberi interjúban azt nyilatkozta, hogy közelről figyeli a klímaváltozással kapcsolatos fejleményeket és nyitott a kérdésre. Az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) élére ugyanakkor Scott Pruitt oklahomai republikánus politikus személyében olyan vezetőt jelölt, aki az elmúlt években a környezetvédelmi hivatal  széndioxid-kibocsátást korlátozó intézkedéseit bírálta.

Közben ugyanakkor Trump idősebbik leánya, a tanácsadójaként is számon tartott Ivanka Trump – akit környezetvédelmi kérdésekben liberálisként könyvelnek el – már felvette a kapcsolatot a különböző környezetvédő szervek és mozgalmak képviselőivel.

Hétfőn délelőtt a híres bostoni műszaki egyetemen, a MIT-en elmondott beszédében John Kerry külügyminiszter szintén amellett foglalt állást, hogy a klímaváltozás problémáját nem szabad átpolitizálni. Az amerikai diplomácia – szintén távozó – vezetője szerint az amerikai katonai vezetőktől és hírszerzési szakemberektől a tengerparti városok polgármestereiig általános egyetértés alakult ki, hogy az emelkedő tengerszint és a korábban szokatlanul erős esőzések sora a klímaváltozás következménye, és okvetlenül tenni kell ellene valamit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »