Elbukott Erdogan terve, tovább zuhan a líra

A török líra még november elején állt meredeken eső pályára, decemberben már annyit gyengült az árfolyam, hogy a török elnök felszólította a lakosságot devizatartalékaik lírára váltására, illetve egy sor olyan intézkedést is bejelentett, melyek hozzájárulhatnak a török fizetőeszköz árfolyamának stabilizálásához, de a terv nem működik. 

Ha hosszabb idősíkon vizsgáljuk a török deviza mozgását, már közel 100%-os a dollárhoz képest viszonyított árfolyamváltozás, 2013 októberében ugyanis még nagyságrendileg 2 török líra ért egy amerikai dollárt, a tavaly nyári puccskísérletet megelőző egy évben már a 2,8 – 3.0-as szintek között mozgott az árfolyam, a mai keresztárfolyam pedig 3,73, ami természetesen újabb történelmi minimumot jelent.

Ekkora mértékű árfolyamesés az importált termékeken keresztül már az inflációban is jócskán meg fog jelenni, így nem lenne meglepő, ha a török városokban hamarosan nemcsak a tervezett alkotmánymódosítás miatt lennének tüntetések, hanem az általános társadalmi elégedetlenség is az utcára vinné az embereket.

Ezen a kialakulóban lévő helyzeten próbált változtatni Erdogan elnök decemberben, amikor a török líra megmentésére a lakosság bevonásával nemzeti ellenállási akciót hirdetett, de úgy tűnik, ez nem hatotta meg a piaci szereplőket, így Venezuelához és Líbiához hasonlóan hamarosan Törökország is devizakorlátozások bevezetésére kényszerülhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindenesetre Törökország gazdasági növekedése kérdéses, és tovább rontja a helyzetet a szilveszteri isztambuli terrorcselekmény, amely ismét gyenge évet vetít elő a turisztikai ágazat számára. Emellett pedig Törökország nagymértékben függ a külföldi tőkétől, folyó fizetési mérlege deficitjének finanszírozásához és az adósságszolgálat teljesítéséhez évi 200 milliárd dollárra van szüksége – ahogy csökken a líra árfolyama, úgy jelent ez egyre nagyobb terhet az államháztartás számára.

Egyelőre tehát a puccskísérlet utáni tisztogatás és az elnök hatalmát tovább növelő alkotmánymódosítás áll a Törökországról szóló hírek középpontjában, a helyzet azonban hamarosan változhat és a gazdasági problémák kerülhetnek előtérbe.

Forrás: Kitekintő / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »