A Brexit miatt frakciót váltana az olasz Öt Csillag Mozgalom

Az Öt Csillag Mozgalom olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezető Beppe Grillo erről internetes szavazást indított.

Beppe Grillo saját blogján (beppegrillo.it) szólította fel a mozgalom szimpatizánsait, mondjanak véleményt arról, hogy az M5S frakciót váltson az Európa Parlamentben. Beppe Grillo azt javasolta, hogy az EP-be 2014 májusában bejutott M5S tizenhét képviselője a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomból (EFDD) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba üljön át.

Az online voksoláson több mint negyvenezren vettek részt, és 78,5 százalékuk igent mondott az ALDE-hoz való csatlakozásra. A szavazók közül több mint kétezren azt akarták, hogy az M5S önálló frakciót alakítson.

Beppe Grillo frakcióváltási szándékát azzal indokolta, hogy a Brexitet követően az M5S számára értelmetlenné vált az EFDD-ben maradás. A frakció az M5S és a Nigel Farrage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségével alakult. Az UKIP elérte célját, kivezette az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezzel azonban megszűnt a közös politikai cél – írta Beppe Grillo az ALDE-hoz való csatlakozást szorgalmazva.

Hangsúlyozta, hogy az M5S az ALDE-ban  továbbra is gyakorolni tudná  a közvetlen demokrácia politikáját, és főleg részt tudna venni a jelentős európai döntésekben. Beppe Grillo kiemelte, hogy az új frakcióval az M5S „a harmadik legnagyobb politikai erővé válhat az EP-ben, a mérleg nyelve lehetne az európai intézményekkel szembeni harcban”.

Sylvie Goulard az ALDE képviselője a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, az ALDE dönt az M5S csatlakozásáról, de ő ezt nem helyesli, mivel az M5S-t nacionalista erőnek tartja.

Az M5S – amely a legutolsó 2013-as olasz parlamenti választásokon a legnagyobb erőnek bizonyult, és már a következő olasz választások megnyerésére készül –  nem EU-ellenes olasz párt, de Itáliának az euróból való kilépését kezdeményezi. A győzelmi esélyeiket azonban jelentősen rontja, hogy decemberben korrupciós botrányba keveredett az M5S-t képviselő római főpolgármester csapatának több tagja is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »