Friss hírek

Általános fegyverviselési jogot kezdeményeznek Csehországban

Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn közzétett alkotmánymódosító javaslatában azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul  rögzítsék az ország alaptörvényében a fegyverviseléshez való jogot.

A miniszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint “az aktív és gyors védelem” csökkentené a támadók esélyeit a sikerre, a cseh állampolgároknak ezért el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg “életüket, egészségüket és tulajdonukat” – derül ki a dokumentumból, amelynek beterjesztője szerint ily módon hozzájárulhatnának Csehország “belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez”. A tervezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

  • Már most is sok fegyver van
A mintegy 10 millió lakosú Csehországban jelenleg több mint 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. 

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges – ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció – a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) – az ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva.

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »