A berlini támadás Merkel kampányára is hatással lesz

Londoni stratégiai elemzők szerint továbbra sem kétséges a jövő évi németországi parlamenti választások eredménye, de Angela Merkel kancellár, a kormányzó CDU vezetője minden eddiginél keményebb kampányra készülhet.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői a berlini merénylet várható következményeiről összeállított keddi helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy a német kormány következetesen elveti az erőteljesebb ellenőrzést a német határokon, mivel egy ilyen újból bevezetett széleskörű határellenőrzési rendszert később nehéz lenne ismét visszavonni, és ez – különös tekintettel Németország földrajzi elhelyezkedésére – a belső EU-határokat lebontó schengeni övezet „végének kezdetét” is jelentené.

Az Eurasia elemzői szerint azonban a CDU régi szövetségese, a bajor CSU tagsága körében várhatóan ismét erősödik majd az ilyen ellenőrzések visszaállításának követelése, és a német kormány annyi engedményre hajlandónak bizonyulhat, hogy időszakos szúrópróbaszerű határellenőrzéseket ideiglenes jelleggel meghonosít.

A cég londoni szakértői szerint a legtöbb német politikai párt érti, hogy érdekeit az szolgálja, ha a történtekre józanul és visszafogottan reagál, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt azonban várhatóan politikai lehetőséget lát a berlini merényletben. Az AfD vezetője, Frauke Petry a korábbi szűk euróellenes platformról szélesebb politikai programú menekültellenes és iszlámellenes politikai erővé formálta a pártot, és nyilván egyértelműen össze akarja kapcsolni a berlini támadást a német kormány politikájával.

A német választók valószínűleg büntetnék, ha bárki nyíltan politikai tőkét próbálna kovácsolni a berlini tragédiából, az AfD azonban ennek ellenére átlépheti jelenlegi 15 százalékos támogatottságát, ha sikerül a választók gondolatai közé „beültetnie” azt a kérdést, hogy nem Merkel politikája vezetett-e a merénylethez – vélekednek az Eurasia londoni elemzői.

A ház véleménye szerint azonban az AfD ezzel együtt sem lesz olyan helyzetben, hogy komolyabb meglepetést okozzon a jövő évi szövetségi parlamenti választásokon, sőt parlamenti megjelenésének hatása a mandátumeloszlás matematikájára még inkább elengedhetetlenné teszi majd a stabil nagykoalíciót.

A berlini tragédiáról itt olvashat egy összefoglalót, Merkel keddi sajtónyilatkozatáról pedig itt írtunk.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »