Ezrek távozhattak hétfő reggel Aleppóból

Ezrek távozhattak buszokkal hétfő reggel a szíriai Aleppó keleti részéből az ellenzéki fegyveresek kezén levő vidéki, a várostól nyugatra eső területekre.

Egy ENSZ-tisztségviselő közlése szerint a reggeli órákban 50 busz és két mentőautó szállított el embereket a lázadók szűk kelet-aleppói területéről. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy 65 busz indult el, összesen mintegy 3500 emberrel.

A források szerint ezzel egy időben Idlíb várostól északra tíz busz indult el a felkelők által évek óta ostromlott Kefraja és al-Fúá síita településekről. Ezekkel a buszokkal Aleppónak a kormányerők kezén levő negyedeibe vitték az embereket.

A szíriai hadsereg és szövetségesei a Kelet-Aleppóban rekedt több ezer lázadó és családtagjaik evakuálásának előfeltételeként szabták meg, hogy azzal párhuzamosan a civilek – köztük sebesültek – elhagyhassák Kefraját és al-Fúát. A szíriai állami televízióban reggel felvételeket mutattak az első négy buszról, amely megérkezett Aleppóba. Összesen mintegy 500 ember hagyta el eddig a két települést, és további 15 busz érkezett a falvakba.

A felkelőknek szombaton sikerült megállapodniuk a kormányt támogató erőkkel arról, hogy családtagjaikkal együtt elhagyhatják Aleppó keleti negyedét. Az evakuálás azonban vasárnap elakadt, miután támadás ért több – még utasok nélküli – buszt, amelyeket Kefraja és al-Fúá településekre küldtek. Az incidens miatt egy ideig úgy tűnt, hogy az Oroszország és Törökország közötti intenzív egyeztetések eredményeként megszületett evakuálási megállapodás kútba esett, az emberek kimenekítésére indított több tucat busz órákig vesztegelt olyan területen, amelyet nem uralnak sem a kormányerők, sem a felkelők. Egy-egy buszon mintegy hetven utas volt élelem és víz nélkül.

Hétfőre virradóra aztán folytatódott a kelet-aleppói evakuálás, és a tervek szerint még hétfőn be is fejeződhet. Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH vezetője elmondta: az evakuálás három lépcsőben történik. Először 1250 ember hagyhatja el Kefraját és al-Fúát, cserébe a Kelet-Aleppóban rekedt emberek fele távozhat. Ezt követően újabb 1250 embert hoznak ki a két síita településről, amiért cserébe a Kelet-Aleppóban maradt lázadók és rokonaik második – utolsó – csoportja is elindulhat a városból. Az utolsó fázisban még 1500 embert szállítanak el Kefrajából és al-Fúából, cserébe ugyancsak 1500 ember távozhat két olyan faluból, Madájából és Zabadániból, amelyeket a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek