Török konténerváros a szíriai menekülteknek

Ankara 25 ezer szíriai menekült befogadására képes korszerű konténervárost nyit szombaton a délkelet-törökországi Kahramanmaras tartományban a korábbi sátortábor felszámolását követően – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség pénteken.

A létesítményt, amely ugyan már október óta nyitva áll az érkezők előtt, várhatóan Binali Yildirim török miniszterelnök adja majd át hivatalosan. A 374 ezer négyzetméteres területen 5 ezer konténer található. Az új táborban több iskola, dzsámi, bolt, rehabilitációs központ, játszótér, foci- és kosárlabdapálya áll a szíriai menekültek rendelkezésére.

A helyi szennyvíztisztító naponta 3 ezer köbméter vizet alakít ihatóvá. A menekülteket a kerítésen kívül a csendőrség, bent a biztonsági szolgálat védi a nap 24 órájában. Munkájukat további 80 térfigyelő kamera, két tűzoltóautó, egy locsolókocsi és 12 fős tűzoltócsapat segíti.

Musztafa Numan szíriai menekült a korábbi, 19 ezer főt elszállásoló sátortáborból költözött a konténervárosba. A férfi arról számolt be az Anadolunak, hogy az új élettere sokkal jobb, mert nincs sár és a téli hideg sem fenyegeti.

Törökország fokozott készültségben van a szíriai Aleppó keleti részéből kimenekítendő civilek ellátása és az esetleges bevándorlóhullám miatt. Ankara szíriai területen is egy további, 80 ezer férőhelyes sátorváros kialakítását tervezi az Aleppótól 60 kilométerre délnyugatra fekvő Idlíb tartományban.

Törökországon belül nagyjából 2 millió 750 ezer szíriai menekült tartózkodik. Mintegy 10 százalékuk lakik táborokban, amelyekből Ankara eddig 26-ot alakított ki számukra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »