Tízezrével menekülnek az emberek Aleppóból

Folyamatosan menekülnek az emberek Aleppó keleti, még a felkelők kezén lévő részéből, amelyet körülzártak a kormányerők. Az elmúlt két napban ötvenezren hagyták ott a városrészt – tudatta szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szerint csak szombaton húszezren távoztak. A szóvivő arról beszélt, hogy a kormányerők felfüggesztették a hadműveleteket, hogy a civil lakosság elvonulhasson, de az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet szerint továbbra is heves harcok folynak, s a kormányerők folyamatosan ágyúzzák a felkelők kezén maradt kerületeket.

Az Oroszország támogatását élvező szír kormányerők moszkvai tájékoztatás szerint a hét végére a város 93 százalékát ellenőrzésük alá vonták.

Tíz ország külügyminiszterei közben Párizsban tárgyalnak az Aleppóban kialakult helyzetről. A megbeszéléseken öt nyugati ország, Törökország és négy arab ország külügyminiszterei, valamint az Európai Unió képviselője vesz részt. Meghívták Rijád Hidzsáb szíriai ellenzéki vezetőt és Kelet-Aleppó helyi tanácsának elnökét is.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az elsődleges cél az ágyúzás és a bombázások leállítása, hogy a civil lakosság humanitárius segélyhez juthasson. Ayrault bírálta Oroszországot. Azt mondta: az orosz hadműveletek inkább szolgálják a diktátor (Bassár el-Aszad elnök) hatalmának megszilárdítását, mint a terrorizmus elleni küzdelmet. Bejelentette egyúttal: az ellenzék kész feltételek nélkül ismét tárgyalóasztalhoz ülni.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: nem számít konkrét eredményre, a felkelőknek viszont azzal kell szembenézniük, hogy ha elhagyják Aleppót, akkor valahol máshol fogják majd megölni őket.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Aleppóért folytatott küzdelem hamarosan véget ér, ám ez nem jelenti a szíriai konfliktus végét, de nagy lélektani jelentőséggel bír, ha a felkelők elveszítik a várost.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »