Brit védelmi miniszter: Oroszország nem egyenlő partner

A brit védelmi miniszter szerint a Nyugat nem tekintheti egyenlő partnernek Oroszországot, mivel egymás stratégiai vetélytársai.

Sir Michael Fallont a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában arról faggatták, hogy a brit kormány miként viszonyul a megválasztott következő amerikai elnök, Donald Trump kormányának várható személyi összetételéhez. A riporter felvetette, hogy Trump állítólagos külügyminiszter-jelöltjének, Rex Tillersonnak, az Exxon Mobil olajipari konglomerátum elnök-vezérigazgatójának kiterjedt oroszországi üzleti kapcsolatai vannak, annak idején ellenezte az Oroszország elleni szankciókat, és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Barátság-érdemrendet is átvett.

Fallon kijelentette: nem kívánja kommentálni Trump személyi döntéseit, de vannak ügyek, amelyekről tárgyalni kell Oroszországgal. Ezek közé tartozik a Nyugat és Moszkva feszült viszonyának enyhítése, annak elmagyarázása, hogy a NATO haderő-átcsoportosításainak célja az atlanti szövetség kelet-európai tagjainak megnyugtatása, és Oroszországot rá kell bírni arra is, hogy vesse latba befolyását azokban a térségekben – mindenekelőtt Szíriában -, amelyekre komoly befolyással bír.

  • Korábban írtuk:

„Folyamatosan kérjük Oroszországot, hogy használja fel e befolyását a szíriai polgárháború megállítására, arra, hogy segítsen nekünk Szíria újjáépítésében egy plurális kormány vezetésével, amely minden szíriait képvisel” – tette hozzá a brit védelmi miniszter. Fallon szerint azonban ez nem jelentheti azt, hogy a Nyugat egyenlő partnerként kezeli Oroszországot, mivel Oroszország a Nyugat stratégiai vetélytársa.

A brit kormány már korábban is tett nyílt utalást arra, hogy jelenleg nem lát lehetőséget az Oroszországhoz fűződő viszony rendezésére. Boris Johnson külügyminiszter, aki a minap a Királyi Külügyi Intézet – londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House – hallgatósága előtt vázolta a konzervatív párti brit kormány külpolitikai törekvéseit, előadásában kijelentette: Nagy-Britannia ragaszkodik az Oroszország elleni szankciók érvényesítéséhez a Krím-félsziget megszállása, valamint a Kelet-Ukrajna elleni háborúban viselt orosz felelősség miatt, és a leghatározottabban elítéli Oroszország részvételét a szíriai Aleppó elpusztításában. A brit külügyminiszter szerint ezek azok az okok, amelyek miatt jelenleg nem lehet normalizálni a kapcsolatokat Moszkvával, és nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A brit sajtó kormányforrásokat idéző legutóbbi értesülései szerint Londonban komoly aggodalmakat keltenek azok a jelzések, hogy Trump – mindenekelőtt a szíriai válság kezelésében – „szövetségre akar lépni” Putyinnal. A brit lapok forrásai szerint a brit kormány megpróbálja meggyőzni Trumpot arról, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek mindenképpen távoznia kell a hatalomból.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »