Újabb megszorítások jönnek Görögországban

A görög parlament elfogadta szombat este a jövő évi költségvetést, amely újabb megszorító intézkedéseket és adóemeléseket is tartalmaz.

Az ötnapos vitát követően a parlament 152 tagja – a baloldali Szirizából és a nacionalista Független Görögökből (ANEL) álló kormánykoalíció politikusai – szavazott a büdzsé mellett, míg 146 képviselő ellene voksolt, ketten betegség miatt nem jelentek meg a szavazáson.

A 2017-es költségvetésről szóló voksolás fontos erőpróba volt az Alekszisz Ciprasz vezette kormány számára, a miniszterelnök a vitát lezáró beszédében hangsúlyozta, hogy a 2017-es az első „derűlátó” és „gazdasági növekedést” előrevetítő költségvetés. Ciprasz szavaival a hazai össztermék (GDP) kormány által jósolt 2,7 százalékos növekedésére utalt.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben, a legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig, ugyanakkor az aktuális mentőcsomagban az IMF fenntarthatósági aggályokra hivatkozva már nem vett részt és jelenleg is kérdéses, hogy Görögország vissza tudja-e fizetni felvett hiteleit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »