Kijevnek és Varsónak nem tetszik az EB döntése az Opal gázvezetékről

Lengyelország és Ukrajna élesen bírálta az Európai Bizottságnak a németországi Opal gázvezetékkel kapcsolatos döntését – tájékoztatott Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Varsóban, Andrzej Duda lengyel államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Ukrajnát és Lengyelországot sokkolta az Európai Bizottság október 28.-i döntése, amellyel lehetőséget adtak a Gazpromnak, hogy növelje a gázszállítási mennyiséget Európába, Ukrajna megkerülésével” – derül ki a két elnök közleményéből.

Hangsúlyozták: a döntés aláássa az EU energiabiztonsági stratégiáját, és fenyegetést jelent Közép- és Kelet-Európa országainak energiabiztonságára. Továbbá valós kockázatot jelent a megszakítás nélküli gázellátásra nézve Lengyelország és Ukrajna közt, valamint jelentős mértékű elterelésekhez vezethet a többi állam felé irányuló gázszállításokban – hívták fel a figyelmet.

Porosenko és Duda rámutatott arra is, hogy a bizottság döntése megerősíti Oroszország domináns szerepét a gázellátásban, ellehetetlenítve a konkurenciát. Az ukrán elnök háláját fejezte ki Lengyelországnak, amiért határozottan támogatta Ukrajna álláspontját az ügyben. Hozzátette, hogy a jövőben is egyeztetni fogják lépéseiket az ügyben.

Az ukrán államfő egyben közölte: Lengyelország és Ukrajna közös gázcsatlakozást épít. Porosenko elmondta, hogy utasították gazdasági minisztereiket, hogy minél előbb induljanak meg a gázcsatlakozás építési munkálatai, hogy európai földgáz juthasson az ukrán piacra és tározókba.

Az Európai Bizottság október végén engedélyezte a Gazpromnak, hogy növelje az Opal gázvezetéken keresztül szállított gáz mennyiségét. Az orosz Gazprom korábban csak 50 százalékát használhatta a vezeték kapacitásának, a bizottság döntése azonban lehetővé tette, hogy az orosz vállalat ezt további 40 százalékkal növelje.

A 36 milliárd köbméter kapacitású Opal 2011-ben Németországban épült, és Ukrajna megkerülésével biztosít hozzáférést Oroszországnak Közép- és Nyugat-Európa piacaihoz. Az Opal csővezeték a Balti-tengerben is húzódó orosz-német Északi Áramlat gázvezetéket köti össze közép- és nyugat-európai hálózatokkal.

Még több gazdaságpolitka cikk itt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »