A rakétatelepítés ellenére tárgyalni próbál Japán és Oroszország

Japán és Oroszország kész rendezni a végleges békemegállapodás kérdéskörét, de nem könnyű áthidalni az ennek útjában álló ellentéteket – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tárgyalt Moszkvában Kisida Fumio japán kollégájával.

A külügyminiszteri találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök két hét múlva esedékes japán útját készítették elő – most harmadszor tárgyaltak egymással a csúcstalálkozó előkészítéséről, amelyen több kétoldalú gazdasági és kulturális megállapodás aláírása várható és szó lesz a két ország közötti vízumrendszer enyhítéséről is.

Lavrov szerint sok témakört érintettek és meglehetősen aprólékosan beszéltek az orosz-japán békeegyezmény lehetőségéről is. Emlékeztetett arra, Vlagyimir Putyin számtalanszor hangsúlyozta, hogy Moszkva érdekelt e régmúltra visszanyúló probléma rendezésében.

  • Előzmények:
A békeegyezmény megkötését nehezítheti, hogy Oroszország idén novemberben hadihajó-elhárító rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyekre Japán is igényt tart. Részletek

“Világos, hogy a felek elvi álláspontját nem könnyű közelíteni, ez bonyolult probléma” – mondta Lavrov, és hozzátette hogy a december 14-15-i csúcstalálkozóig folytatódik az erre irányuló munka.
“A nehézségek ellenére kifejeztük készségünket, hogy megpróbálunk előremozdulni a gyakorlati kérdések megoldásában, ami elősegíthetné az együttműködést a két ország szomszédos régiói között” – mondta Lavrov.

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Kuril-szigetek Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált négy legdélebbi tagjának (Kunasiri, Itoropu, Sikotan, Habomai) hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést.

Lavrov közölte a japán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón, hogy a területi vita rendezésének első számú feltétele a békeegyezmény aláírása. Hozzátette, hogy Moszkva és Tokió véleménye sokban egyezik, de nem szabad nagy elvárásokat táplálni, “egyhangú, aprólékos és folyamatos” munka kell ehhez.

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »