Az amerikaiak és az oroszok közösen próbálják megoldani a szíriai helyzetet

Moszkva és Washington új elképzeléseket vizsgál, miképp lehetne új lendületet adni a hónapokkal ezelőtt holtpontra jutott diplomáciai egyeztetéseknek a szíriai Aleppóban zajló harcok megfékezése érdekében – mondta pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter Rómában.

Hozzáfűzte: ezeket az ötleteket a jövő héten az amerikai és orosz diplomaták soron következő egyeztetésén fogják mérlegelni. Kerry nem árult el részleteket arról, hogy mi az újdonság az említett elképzelésekben, amelyeken Oroszországgal közösen dolgoznak. Ugyanakkor kijelentette, hogy Washington és Moszkva is sürgetőnek tartja a szíriai helyzet rendezését, és nem fognak Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-án esedékes beiktatásáig várni.

„Megosztottunk egymással néhány ötletet, és lesz egy találkozó Genfben a jövő hét elején, úgyhogy ki kell várnunk, lesz-e ezeknek foganatja” – mondta Kerry, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt az olasz fővárosban. Hozzáfűzte: felméri az eredményeket, amikor majd jövő szerdán ismét találkoznak Lavrovval egy európai biztonsági értekezleten Hamburgban.

Az orosz és az amerikai politikus az olasz külügyminisztérium által a földközi-tengeri térség biztonsági és migrációsügyi kérdéseiről rendezett konferencia helyszínén tanácskozott.

Moszkva támogatja a párbeszédet, de a szíriai békefolyamat jelenleg Bassár el-Aszad elnök megbuktatásában érdekelt erők miatt nem jut előbbre – vélekedett az orosz külügyminiszter olasz kollégájával, Paolo Gentilonival tartott közös sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: ez elfogadhatatlan, és nem képezi részét a megállapodásoknak. Egyben elismerte, hogy Oroszország, amely a damaszkuszi rezsim szövetségesének számít, kapcsolatban áll a szíriai ellenzéki erőkkel. Lavrov hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktusnak nem lehet katonai megoldása. Szerinte „az idő megérett a kompromisszumokra”.

Lavrov ugyanakkor kiemelte: országa nem engedni, hogy Szíria a káoszba süllyedt Líbia sorsára jusson, ahol a NATO 2011-es beavatkozása nyomán elűzték a hatalomból Moammer Kadhafi diktátort. Gentiloni Aleppóra utalva hangsúlyozta: „egy város romjaira nem lehet tárgyalásokat építeni”.

Lavrov és Kerry is találkozott a nap folyamán az ENSZ szíriai különmegbízottjával. Lavrov ezzel összefüggésben elmondta: Staffan de Mistura alkalmatlan a békefolyamat újraindítására. Szerinte nem kell azt kivárni, hogy az ellenzék együttműködővé válik, hanem minden ellenzéki csoportnak meg kell kezdenie az egyeztetést Bassár el-Aszad szíriai elnök tárgyalásokra kész kormányával.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »