Puskaporos hangulat a Krímben, Ukrajna elkezdte a hadgyakorlatot

Oroszország – válaszul arra, hogy a tiltakozások és fenyegetések ellenére az ukrán fegyveres erők megkezdték a kétnapos hadgyakorlatot – a Fekete-tengeri Flotta hadihajóit kiküldték a Krím nyugati partvonala mentén, hogy megerősítsék a félsziget légvédelmét.

Kijev csütörtökön kezdte meg a kétnapos rakétateszteket, melynek megtartásával kapcsolatban Moszkva előzetesen hevesen tiltakozott, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket.

„A Fekete-tengeri Flotta hadihajói felvették pozíciójukat a Krím nyugati partja közelében. A hajókon lévő légvédelmi egységek fokozott készültségben várakoznak. A berendezéseket úgy tervezték, hogy ha szükséges, azonnal lőjék ki az ukránok rakétáit. A félszigeten lévő szárazföldi légvédelmi egységeikkel együtt gyakorlatilag áthatolhatatlan pajzsot alkotnak az orosz erők az ellenség rakétáival szemben” – nyilatkozta egy krími katonai forrás a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Ukrán sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium előzetesen levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím körzetének légterébe.

Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője közölte a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában, hogy az első rakétákat már kilőtték, és „minden simán megy”, az orosz fél eddig nem reagált erre. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre. A szóvivő leszögezte, hogy a hadgyakorlat nem fenyegeti az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krímet. Kifejtette, hogy a kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a félsziget partját.

A gyakorlatban egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek, katonai szállító-repülőgépek és drónok, azaz pilóta nélküli gépek vesznek részt. A hadgyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »