Nem kell elsietni a döntést az EKB eszközvásárlási programjáról

Az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjáról hozott döntéseket nem muszáj csak a december 8-ára tervezett találkozóra korlátozni – mondta Francois Villeroy de Galhau EKB-döntéshozó egy csütörtöki interjúban.

Az EKB tavaly márciusban indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra.

A decemberi találkozón többek között azt vitatják meg, hogy kiterjesszék-e ezt a 80 milliárd eurós havi kötvényvásárlást, és ha igen, azt hogyan tegyék. Számos gazdasági szakértő arra számít, hogy az euróövezeti jegybank a 2017 márciusára bejelentett határidőn túl is folytatni fogja milliárdos programját.

„Ami a március utáni időszakot illetni, számba fogjuk venni a fejlődést és ennek megfelelően, gyakorlatiasan fogunk döntést hozni a további teendőkről. Erre egyébként már elég sok megbeszélés van betervezve” – mondta Villeroy.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Friss hírek