Most a civil szervezetekre került sor a török tisztogatási folyamatban

A török belügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos vádakkal betiltotta 370 civil szerveződés, köztük szakmai szervezetek, nőjogi és gyermekjogi csoportok működését.

Az AP amerikai hírügynökség isztambuli jelentése szerint az érintett szervezetek péntek este értesültek a kormány döntéséről, amikor rendőrségi razziák keretében bezárták irodáikat és elvitték nyilvántartásaikat.

A belügyminisztérium annyit közölt, hogy közülük 153-at a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózathoz (FETÖ), 190-et a szakadár Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), nyolcat az Iszlám Állam terrorszervezethez, 19-et pedig a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) szervezetéhez fűződő állítólagos kapcsolataik miatt tiltottak be.

A baloldali Népi Jogi Iroda jogászai pénteken ellenálltak a rendőri intézkedésnek, így az ő irodájuk ajtaját kommandósok törték be, akik aztán ki is ürítették a helyiségeket, négy jogászt pedig előállítottak – őket szombaton reggel szabadon engedték.

Az előbbi szervezettel együttműködő Haladó Jogászok Szövetségét szintén betiltották, főtitkáruk, Nergis Aslan szerint a kormány semmiféle magyarázatot nem adott a megszüntetésükre.
„Súlyos elnyomás nehezedik mindenféle ellenzéki szervezetre, szövetségre vagy bármilyen más csoportra. Már számítottunk erre a lépésre” – mondta Aslan.

Törökország a hazai ellenzéki csoportok és támogatóik, valamint az Európai Unió kritikájának össztüzébe került amiatt, hogy a július 15-i sikertelen puccskísérlet nyomán bevezetett rendkívüli állapot keretében mindenféle másként gondolkodó hangot megpróbál elnémítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Bírálók szerint a tisztogatásokat, amelyeket eredetileg azzal indokoltak, hogy fel kell számolni a puccskísérlet megszervezésével vádolt gülenista hálózatot, azóta kiterjesztették a kormány más ellenfeleire is, köztük kurdbarát és baloldali személyiségekre.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes szombaton azzal vette védelmébe a civil szervezetek felszámolását, hogy Törökországnak megfelelő lépéseket kell tennie a több irányból érkező terrorfenyegetéssel szemben.

„Igen, egy rendkívüli állapot időszakát éljük, de csak azt tesszük, amit annak jogi keretei lehetővé tesznek” – fejtegette Kurtulmus, azt hangoztatva, hogy ha hibát követnének el, azt később ki fogják igazítani.

A németországi Kölnben szombaton 20 ezren vonultak fel Recep Tayyip Erdogan török elnök és kormányának a másként gondolkodókkal szembeni leszámolása ellen tüntetve.

Forás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »