Megérkezett az EB jelentése, egyhamar nem lesz török uniós csatlakozás

Az utóbbi időben a jogállamiság, valamint az alapvető jogok tekintetében is romlott a helyzet Törökországban, és ez jelentősen megnehezíti azt, hogy Ankara eleget tegyen az uniós csatlakozás feltételeinek – hangsúlyozta az Európai Bizottság a bővítési folyamat állását értékelő, szerdán közzétett jelentésében.

“A júliusi 15-i puccskísérlet önmagában támadás volt a demokrácia ellen. A helyzet súlyosságára való tekintettel jogos volt a gyors reagálás. Az utóbbi hónapokban elfogadott intézkedések mértéke és kollektív jellege azonban nagyon súlyos aggodalmakra ad okot” – közölte Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési tárgyalásokért felelős tagja.

Sajtótájékoztatóján az uniós biztos kijelentette, tagjelölt országként Törökországnak a “legszigorúbb normáknak kell megfelelnie a jogállamiság és az alapvető jogok területén”. Hozzátette, “Ankarának saját érdekéből sürgősen véget kellene vetnie az EU-tól való távolodásnak”.

“Ezek a lépések, ide értve a halálbüntetés visszaállításának mérlegelését, egyre inkább összeegyeztethetetlennek tűnnek azzal, hogy Törökország hivatalosan az EU tagjává szeretne válni” – mondta az osztrák politikus, aki szerint “itt lenne az ideje, hogy Ankara megmondja, valójában mit akar”.

A jelentésben kitértek a nyári puccskísérletet követően kezdődött törökországi tisztogatásokra, amelyekről szólva hangsúlyozták, hogy minden esetben biztosítani kell az eljárások átláthatóságát. Mint írták, számos török jogszabály nincs összhangban az unió szabályaival, és komoly aggodalomra ad okot például az, hogy a múlt héten őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának több parlamenti képviselőjét.

  • Előzmények

Az EB kifejtette, hogy a Törökország délkeleti részén uralkodó helyzet még mindig az egyik legkomolyabb kihívás, amellyel Ankarának szembe kell néznie, a terrorellenes intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük és meg kell felelniük az emberi jogi előírásoknak – ezzel kapcsolatban leszögezték, a török terrorellenes törvény ellentétes az uniós szabályokkal, alkalmazása súlyos aggályokat vet fel.

A dokumentum szerzői szerint az elmúlt évben komoly visszalépés történt a sajtószabadság vonatkozásában is, újságírók, írók ellen indítottak büntetőeljárásokat, számos ellenzéki sajtóterméket bezártak, sokakat őrizetbe is vettek. Emellett a gyülekezési szabadság is meglehetősen korlátozott nyár óta – olvasható a jelentésben.

Szakértők szerint a szerdai jelentés tovább ronthatja a felek közötti kapcsolatot. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő máris arra figyelmeztetett, hogy az EU-nak számolnia kell a következményekkel, amennyiben úgy dönt, hogy véget vet a csatlakozási tárgyalásoknak. Szerda délután pedig maga Recep Tayyip Erdogan török államfő is azt sürgette, hogy az unió hozza meg a végleges döntést országa tagsága ügyében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply