Ausztrália jóval előrébb jár Európánál a menekültügy kezelésében

Az Egyesült Államok fogadja be azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek – jelentette be vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Malcolm Turnbull azt nem árulta el, hogy erről egyeztetett-e Donald Trumppal, az Egyesült Államok következő elnökével, amikor beszélt vele telefonon, ugyanakkor jelezte:

„Egyszerre egy kormányzattal tárgyalunk, és az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke van.”

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke

Trump elnökválasztási kampányában a muszlimok befogadásának leállítását ígérte, azok pedig, akik Ausztráliába szeretnének bejutni, jobbára közel-keleti, ázsiai és afrikai muszlimok.

Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat – akik hajón érkeznek, azok nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságosnak minősített táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust, hiszen a naurui és pápua új-guineai táborokban már nem üldözik őket. Szeptemberben Ausztrália is beleegyezett, hogy közép-amerikai menekülteket vesz át egy Costa Rica-i menekülttáborból.

Jelenleg mintegy 1200 ember vesztegel a táborokban, némelyek már több mint 3 éve ott tartózkodnak. Az ENSZ és jogvédő szervezetek már többször kritizálták Ausztrália eljárását, ugyanakkor az ausztrál kormányzat fizet azért ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket.

Az ausztrál miniszterelnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok csak azok közül fogad be menekülteket, akik jelenleg Pápua Új-Guineán vagy Naurun vannak, aki ezután érkezik, az nem juthat el így Amerikába. Az áthelyezések pontos számát és időzítését még nem hozták nyilvánosságra, de Turnbull elmondta, hogy a nőket, gyerekeket és családokat előnyben részesítik, akinek viszont elutasították a kérelmét, annak vissza kell térnie saját országába.

„Arra számítunk, hogy az embercsempészek marketingfogásként az Amerikába jutás lehetőségével próbálják majd meg rávenni a kiszolgáltatott embereket, hogy szánják rá magukat a veszélyes utazásra a tengeren” – hangoztatta Turnbull.

Az ausztrál határőrség tudatta: készen állnak a hajók, hogy a menedékkérőket visszafordítsák Indonéziába, ha abban a reményben jönnek, hogy így eljuthatnak az Egyesült Államokba. 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt 29 hajót küldött vissza Indonéziába.

Azoknak a menedékkérőknek, akik elutasítják az áthelyezést és saját országukba sem szeretnének visszatérni, 20 éves naurui vízumot ajánlanak fel, de pénzügyi támogatást nem kapnak majd – mondta el Peter Dutton bevándorlásügyi miniszter.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek