Alig maradt tanár az iskolakezdésre Törökországban

Törökországban csaknem 40 ezer pedagógust függesztettek fel munkájából a közelmúltban a köz-, illetve a magánoktatásban annak gyanújával, hogy valamilyen szinten terrorszervezeteket támogatnak.

Közülük 28 ezret azzal az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokkal és hálózatával hoztak kapcsolatba, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért tesz felelőssé, 11 és fél ezer személyt pedig azzal gyanúsítanak, hogy a kurdok autonómiájáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állnak kapcsolatban.

A felfüggesztett tanárok túlnyomó többsége a főként kurdok lakta délkelet-törökországi régióban dolgozik, és tagja az Egitim-Sen nevű pedagógus-szakszervezetnek. Az érdekképviselet elnöke, Kamuran Karaca szerint az ügy másfél millió diákot érint, akiknek a tanórái értelmetlenül telnek majd el.

A fiatalok bent lesznek a teremben, végigülik a napot, csak épp tanár nem lesz. A szakember arra számít, hogy a tanév első felében sok gonddal kell szembenézniük. Kifejtette: vannak iskolák, ahol csak két-három pedagógus maradt, s az ilyen intézményekben az oktatás nem valósítható meg. Iskolák ezrei esetében még annak a veszélye is fennáll, hogy ki sem tudnak nyitni – emelte ki.

Az oktatási minisztérium október folyamán 15 ezer pedagógust tervez szerződtetni, azonban ők legkorábban november végén állhatnak munkába. A középfokú felvételi vizsgák tekintetében az egyik legsikeresebb tartománynak számító keleti-törökországi Tunceliben 930 tanárból pénteken 418-at függesztettek fel munkájából.

Az Egitim-Is nevű pedagógus-szakszervezet sajtótitkára, Dilek Yurdugül a Sözcü című kemalista ellenzéki napilapnak arról számolt be, hogy az iskolaigazgatók nem tudják elkészíteni a tanórák heti beosztását. Felhívta a figyelmet: már korábban is tanárhiány volt, így ebben az évben nagyon nehezen várható el magas színvonalú oktatás. Vannak olyan tárgyak, amelyekre egyáltalán nem jut tanár – tette hozzá.

Pénteken Diyarbakir városban több száz pedagógus vonult az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé tiltakozásul az ellen, hogy tömegével függesztik fel őket munkájukból. A rendőrök vízágyút vetettek be, és 45 tüntetőt őrizetbe vettek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette: a délkelet-törökországi katonai beavatkozás mellett a PKK-ra vonatkozóan is elindítják azt a tisztogatási folyamatot, amely a puccskísérlet óta Gülen hálózata ellen zajlik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »