John Kerry még mindig bízik a Fülöp-szigetekben

Az amerikai külügyminiszter úgy értékelte, hogy a Fülöp-szigetek elnökének az Egyesült Államokat élesen bíráló kijelentései ellenére a két ország kapcsolata túlél minden megpróbáltatást.

John Kerry erről csütörtökön, a Fülöp-szigetekre küldendő új amerikai nagykövet kinevezésekor beszélt.

„Az Egyesült Államok továbbra is nagy becsben tartja az országaink között fennálló szoros kapcsolatot, és változatlan elkötelezettsége a Fülöp-szigetek szuverenitása, függetlensége és biztonsága mellett ” – fogalmazott Kerry, amikor átadta az új nagykövet, a dél-koreai származású diplomata, Szung Kim megbizatását.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke az eddig hivatalban lévő amerikai nagykövetet, Philip Goldberget több alkalommal is megalázta, sőt megválasztása óta többször sértegette Barack Obama elnököt is.

John Kerry a külügyminisztériumban tartott kinevezési ünnepségen azonban azt hangsúlyozta, hogy a nézetkülönbségek ellenére is  bizakodással tekint a kétoldalú kapcsolatok jövőjére. Washington nemigen reagált  a Manilában elhangzó sértésekre, hiszen Duterte megválasztása és tavaly júniusi beiktatása előtt a Fülöp-szigetek az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese volt a térségben.

Rodrigo Duterte október végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok helyett inkább Kínával erősíti országa szövetségesi viszonyát, az amerikai katonák jelenlétére pedig nincs szüksége országának.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »