Új nemzetbiztonsági stratégiát dolgoznak ki a horvátok

Különbizottságot hozott létre csütörtökön a horvát kormány egy új nemzetbiztonsági stratégia kidolgozására, továbbá a nemzetközi bíróságokkal folytatandó együttműködésért felelős tanácsot is felállított, amelyet a kormányfő vezet majd – jelentette a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic miniszterelnök közölte: nagyon fontos dokumentumokról van szó, amelyeket hozzá kell igazítani az európai uniós és NATO-tagsághoz, valamint az aktuális globális és európai környezethez. Az érvényben lévő nemzetbiztonsági stratégia, amelyet 2002-ben fogadott el a parlament, nem ad választ az olyan új kihívásokra, mint a terrorizmus, a kiberterrorizmus, a migránsválság, továbbá a munkanélküliség és a demográfiai folyamatok – tette hozzá. Az újonnan felállított testületnek minden minisztérium tagja lesz.

A kormány döntött a nemzetközi bíróságokkal folytatandó együttműködésért felelős tanács felállításáról is, amelyet a kormányfő vezet majd. Plenkovic hangsúlyozta, hogy a legutóbbi boszniai őrizetbe vételek fényében elsőbbséget élvez ez a téma.

Hétfőn a boszniai nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) tíz horvát-boszniai kettős állampolgárságú férfit vett őrizetbe, akik a gyanú szerint az 1991-1995-ös délszláv háború idején, 1992 áprilisa és 1993 júliusa között a Horvát Védelmi Tanács (HVO) – voltaképpen a boszniai horvátok által megalakított önvédelmi fegyveres erő – tagjaiként Orasjéban háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el „jelentős számú helyi szerb lakos ellen”. Az eset két nappal azután történt, hogy az új horvát miniszterelnök első hivatalos útjára Boszniába látogatott, és ígéretet tett, hogy Zágráb minden szükséges támogatást és segítséget megad Bosznia-Hercegovina európai integrációjához.

A horvát politikai vezetés reményét fejezte ki, hogy a boszniai előállítások jogilag megalapozottak, és nem arra irányulnak, hogy eltereljék a figyelmet Bosznia kötelezettségvállalásairól az EU-csatlakozási folyamatban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »