A német kormányt és az EKB-t is bírálják jelentésükben a gazdasági bölcsek

Reformokat sürget a német kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület, a gazdasági bölcsek tanácsának is nevezett szakértői csoport, amelynek szerdán Berlinben bemutatott éves jelentése szerint Németországban és az euróövezet egészében is szerkezeti változásokra van szükség.

A testület előrejelzése szerint Németország hazai összterméke (GDP) az idén a korábban várt 1,5 százalék helyett 1,9 százalékkal növekszik éves összevetésben, 2017-ben azonban az eddig valószínűsített 1,6 százalék helyett csak 1,3 százalékos bővülés várható – a lassulás ugyanakkor többnyire naptárhatások következménye, és a növekedés dinamikája lényegében változatlan marad.

Ennek megfelelően alakulnak a munkaerő-piaci folyamatok is; a munkanélküliségi ráta éves átlagban a tavalyi 6,4 százalékról az idén 6,1 százalékra – az ország újraegyesítése óta a legalacsonyabb szintre – süllyed, és jövőre nem változik, a munkaviszonyban állók száma pedig az idei 43,5 millióról 43,9 millióra emelkedik a 82,2 milliós országban.

Az államháztartás kedvező állapota tartós marad, bár a GDP arányában számított többlet mérséklődik, a tavalyi 0,7 százalékról az idén 0,6 százalékra – 18,2 milliárd euróra – csökken, jövőre pedig 0,4 százalékot – 12,4 milliárd eurót – tesz ki. A GDP-arányos államadósság tovább csökken, a tavalyi 71,2 százalékról az idén 67,9 százalékra, 2017-ben 65,7 százalékra mérséklődik.

A jelentésben kiemelték, hogy a menedékkérők, menekültek ellátása, illetve integrációja továbbra is “elviselhető” terhet ró az államháztartásra, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kormánynak a menekülésre késztető okok megszüntetésére és az uniós “külső határok hatékony védelmére” kell összpontosítania.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A tanácsadó testület az utóbbi évekhez hasonlóan ismét csalódást keltőnek nevezte a kormány hajlandóságát a reformokra. A berlini vezetés továbbra sem használja ki a kedvező helyzetet a német gazdaság versenyképességének fenntartásához szükséges átalakítások végrehajtására – emelte ki a jelentés bemutatóján az 1963 óta működő független testület elnöke, Christoph Schmidt, az RWI gazdaságkutató intézet vezetője.

A tanácsadó testület a Megérett az idő a reformokra című, 509 oldalas jelentésében a többi között ismét sürgette a kormánytól, hogy fordítson nagyobb figyelmet és több forrást az oktatási, képzési rendszer továbbfejlesztésére, élénkítse az állami beruházásokat, emelje tovább és kösse a várható élettartam növekedéséhez a nyugdíjkorhatárt, a magánberuházások ösztönzése céljából alakítsa át a vállalati adózás és a személyi jövedelemadó rendszerét, és újra kritizálta a – jövőre 34 centtel óránkénti bruttó 8,84 euróra emelkedő – minimálbér bevezetését.

Angela Merkel a jelentés hivatalos átvétele alkalmából tett nyilatkozatában – az utóbbi évekhez hasonlóan – közvetve visszautasította a gazdasági bölcsek bírálatait, mint mondta, az idő mindig érett a reformokra, a kormány pedig “folyamatosan” hajt végre reformokat.

A testület bírálta az Európai Központi Bank (EKB) likviditásbővítő politikáját is, amely ugyan megítélése szerint hozzájárult a növekedés beindításához, de már nem “időszerű”, elfedi a szerkezeti gondokat és veszélyezteti a pénzügyi piacok stabilitását.

Az euróövezeti tagországoknak a munkaerőpiaci és államháztartási reformok következetes folytatásával kellene erősíteniük az övezet versenyképességét, amelyet immár az EU-kritikus pártok felemelkedése és a brit uniós tagság megszüntetésének lehetősége is fenyeget – emelték ki a német gazdasági bölcsek.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »