Venezuela kilátástalan helyzetben, jövőre ezer százalék feletti infláció várható

Múlt héten ismét ezrek vonultak az utcára Venezuelában, az elnök leváltását célzó népszavazást követelve, miután a több hónapja tartó aláírásgyűjtési folyamatot a kormány végül érvénytelennek nyilvánította, és így a népszavazást megvalósíthatatlanná tette.

A népszavazás célja az lett volna, hogy Nicolas Maduro jelenlegi elnök távozzon posztjáról, ugyanakkor várható volt, hogy a kormány ezt nem fogja engedni, mert az elnök támogatottsága a folyamatos áruhiányok és a kezelhetetlen szintre emelkedett infláció következtében igencsak megroppant.

A New York Times riportja szerint a múlt heti tüntetéseknek 73 sérültje is van, a megmozdulásokat ugyanis rendőri erővel kellett leverni – az erőszakhullám megállítása érdekében a Vatikán közreműködésével párbeszéd kezdődött az elnök és az ellenzék között, az eddigi fejlemények és legfőképpen az ország siralmas gazdasági helyzete alapján azonban a tényleges rendezésre vajmi kevés esély mutatkozik.

„Miután a kormányzat mindent megtett a népszavazási folyamat lassítása érdekében, majd végül felfüggesztették az egészet, az ellenzéknek semmilyen legális eszköze nem maradt a jelenlegi vezetés leváltására, így az utcai demonstrációk várhatóan folytatódni fognak” – írta jegyzetében Ian Bremmer, az Eurasia Group kutatóintézet elnöke.

A gazdasági helyzet hasonlóan kilátástalan, a Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint Venezuela gazdasága idén 8%-kal esik vissza, miközben az infláció mértéke 481,52 százalék lesz, jövőre pedig 1642 százalékos (!) infláció várható. Az igencsak elszaladó infláció kezelésére a kormány már négyszer emelte meg a minimálbért, legutóbb múlt héten csütörtökön, amikor Maduro elnök egy 40%-os emelést jelentett be.

Az új minimálbér összege így 91.000 bolivar lett, ami azonban a rohamosan hanyatló árfolyam miatt a feketepiaci árfolyammal számolva mindössze 70 dolláros bért jelent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Maduro eközben térségbeli támogatóit is elveszítette, Brazíliával Michel Temer hatalomra kerülése óta romlott meg a viszonya, az argentín elnök, Mauricio Macri pedig egyenesen azt indítványozta, hogy Venezuelát tegyék ki a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur szervezetből.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »