Az iraki erők folytatják a támadást Moszul keleti részén

Az iraki csapatok hétfőn folytatják az összehangolt offenzívát Moszul ellen, mely az utolsó olyan város, amit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tart az uralma alatt. A hadsereg terrorizmusellenes egysége múlt héten leállította tevékenységét, hogy bevárja a többi csapatot és körbezárva a várost együtt kerüljenek közelebb az ellenséges erőkhöz.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, amely mára az IÁ utolsó bástyája Irakban. A város felszabadítására irányuló, október 17.-én kezdődött hadműveletben több tízezer katona, az iraki kormányerők mellett kurd, szunnita és síita milíciák vesznek részt, akiknek a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt légi támogatást.

A harchoz szombaton iráni síita milíciák is csatlakoztak, melyeknek célja, hogy elvágják az útvonalat Moszul és Rakka között, ami az IÁ legfontosabb fellegvára Szíriában.

„A művelet a Tigris folyó bal partjának felszabadítására már megkezdődött a városban” – áll egy katonai jelentésben. Egy másik nyilatkozat szerint öt falut már visszafoglaltak Moszultól északra, ahova Pesmerga (iraki kurd) harcosokat is küldtek segítségül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek