Moszuli hadművelet: az Iszlám Állam több tucat civilt végzett ki

Az Iszlám Állam több tucat Moszul környékbeli falvakból származó foglyot végzett ki az iraki hadsereg nyomulásának következményeként – nyilatkozták a régióban tartózkodó tisztviselők szerdán.

A legtöbb meggyilkolt személy korábban az iraki rendőrségnek és hadseregnek volt tagja és az IÁ ellenőrzése alatt tartott területeken éltek Moszultól délre – mondta a Reutersnek Abdul Rahman al-Waggaa a ninivei tartományi tanács tagja.

A fegyveresek arra kényszerítették a foglyokat, hogy elhagyják otthonaikat és családjaikkal együtt a Moszultól 15 km-re lévő Hammam Al-Alil városba vitték őket, ahol megtörtént a kivégzés.

„A férfiakat agyonlőtték” idézte az ottmaradt lakosok vallomásait Abdul Rahman al-Waggaa. „A kivégzéssel terrorizálni akarták a többieket, főleg a Moszulban lévőket, ugyanakkor meg is akartak szabadulni a foglyoktól. Az IÁ minden olyan faluból elvitt családokat, amelyet el kellett hagynia” tette hozzá.

Abdul Rahman al-Waggaatól függetlenül Hoshiyar Zebari befolyásos kurd politikus azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy legalább 65 embert végzett ki az Iszlám Állam Moszultól délre három nappal korábban.

Lázadás

Az IÁ fegyveresei annak következtében kezdtek el túszokat gyűjteni Al-Hudd és Al-Lazzaga falvakból, hogy egy héttel korábban lázadás tört ki ellenük a nyomuló iraki hadsereg megsegítése érdekében – mondta Zebari, aki korábban iraki pénzügy- és külügyminiszteri posztokat töltött be. Hozzátette, hogy több mint 20 embert öltek meg büntetésként Qayyara várostól északra. A meggyilkolt foglyok családtagjait vagy Hammam al-Alil vagy Moszul városokba vitték.

Rupert Colville ENSZ szóvivő keddi nyilatkozatában is több tucat IÁ által megölt fogolyról beszélt. Elmondása szerint a biztonsági erők 70 civil holtestére bukkantak Tuloul Naser Moszultól délre lévő faluban múlt csütörtökön. Hozzátette, hogy állítólag vasárnap 50 volt rendőrt ölt meg az IÁ Moszulon kívül.

  • Korábban írtuk:

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, amely mára az IÁ utolsó bástyája Irakban. A város felszabadítására irányuló, október 17.-én kezdődött hadműveletben több tízezer katona, az iraki kormányerők mellett kurd, szunnita és síita milíciák vesznek részt, akiknek a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt légi támogatást.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »