85 milliárd dolláros felvásárlás készülődik a médiapiacon

Az AT&T amerikai távközlési szolgáltató 85,4 milliárd dollárért felvásárolná a Time Warner médiacéget, mely többek között a Warner Bros filmstúdiót, valamint az HBO és a CNN csatornákat is birtokolja.

Az AT&T az üzlettel a streaming szolgáltatásához szerezne tartalmat, de a versenyszabályozási testület még meghiúsíthatja az üzletet, mert felmerülhet, hogy az AT&T megpróbálja majd korlátozni a Time Warner anyagainak disztribúcióját, a saját felületeit részesítve előnyben.

A vételárat részvényenként 107,5 dollárban határozták meg, melynek felét készpénzben, másik felét részvényekkel egyenlítenék ki, az üzlet lezárását 2017 végére célozták meg.

Az AT&T közölte, hogy a felvásárlást vizsgálni fogja az amerikai Igazságügyi minisztérium is, mert a médiapiacon egyre nagyobb a koncentráció, az amerikai törvényhozók már az NBC Universal korábbi, Comcast általi 30 milliárd dolláros felvásárlását is aggódva figyelték.

Donald Trump egyik szombati kampányeseményén ki is jelentette, hog megakadályozná a Time Warner és az AT&T közötti üzletet, ha megnyerné a november 8-i választásokat – erre azonban jelenleg nem túl sok esély mutatkozik, a hétvégi felmérések már 80% feletti esély van arra, hogy Hillary Clinton lesz a befutó.

Az AT&T-nek viszont szüksége lenne egy új húzóágazatra, a hagyományos távközlési szolgáltatásai már egy ideje a lassulás jeleit mutatják, ezért egyre inkább a médiaszolgáltatás felé mozdul el, ennek a stratégiának a részeként vásárolták meg tavaly a DirecTV-t 48,5 milliárd dollárért.

time-warner

Az első félév végén az AT&T-nek 142 millió észak-amerikai előfizetője volt a távközlési ágazatban és 38 millió a televíziós és streaming részlegen, a Time Warner erőforrásaival ez a szám jelentősen növekednek, ugyanis csak az HBO-nak 130 millió előfizetője van, ehhez adódik hozzá a CNN elérése és a mozifilmek és videojátékok piaca, ahol a Batman és a Harry Potter a húzónevek.

Forrás: Reuters

 

Friss hírek