Csökkenő GDP, óriási államadósság Olaszországban – leminősítés jöhet

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg “BBB plusz” befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot, a cég péntek éjjel azonban közölte, hogy a leminősítés kilátását negatívra rontotta, ami azt jelzi, hogy ha a folyamatok nem javulnak, jövőre már a leminősítés jöhet.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt. A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre, a cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben – a korábban vártnál két évvel később – tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken.

  • Háromszoros szorzó
A Fitch még 2020-ra is 128 százalékos bruttó olasz államadósság-rátát valószínűsít, hangsúlyozva, hogy a “BBB” osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.

A magas adósságszint kiteszi az olasz gazdaságot a potenciális sokkoknak, és korlátozza az anticiklikus költségvetési politika mozgásterét – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében. A hitelminősítő kiemeli, hogy mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelésportfolió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP-érték 20 százaléka.

A Fitch rontotta a gazdasági növekedésre adott előrejelzését is, új prognózisa szerint az olasz hazai össztermék az idén 0,8 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal bővül. A hitelminősítő eddigi előrejelzésében 2016-ra 1 százalékos, 2017-re 1,3 százalékos növekedés szerepelt. A Fitch Ratings elemzése kiemeli, hogy a reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól.

A Fitch elemzői hangsúlyozzák, hogy Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.

  • Csökkenő GDP
A hitelminősítő becslése szerint az olasz gazdaság növekedése a 2016-tal záruló öt évben átlagosan mínusz 0,6 százalék lesz, jóllehet a cég listáján szereplő “BBB” kategóriás szuverén adósok átlagos növekedése mediánértéken számolva ugyanebben az időszakban eléri a 3,1 százalékot.

Franciaország megúszta a leminősítést

Szintén péntek éjjel a francia adósbesoroláson igazított a Standard & Poor’s, itt azonban pozitív irányú volt a változtatás. A leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra javította Franciaország hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását a hitelminősítő, elsősorban a francia kormány növekedésösztönző intézkedéseivel és az államháztartási konszolidációval indokolva a lépést.

Az osztályzati kilátás stabilizálásához fűzött indoklásában az S&P kiemelte: megítélése szerint nem váltak valóra azok a lefelé ható kockázatok, amelyeket csaknem két évvel ezelőtt, a francia osztályzati kilátás negatívra rontásának idején azonosított.

Franciaországtól – Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól – mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő már évekkel ezelőtt megvonta a lehetséges legjobb, “AAA/Aaa” államadós-besorolást. A Fitch Ratings az S&P-hez hasonlóan “AA”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő “Aa2” osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú francia szuverén adósságot, egyaránt stabil kilátással – ezek az osztályzatok két fokozattal maradnak el a maximálisan adható szinttől.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply