Javította Oroszország kilátásait a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings. 

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására. A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, “BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot. A cég ezt az osztályzatot pénteken megerősítette.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor’s tavaly januárban, a Moody’s tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba. A múlt hónapban azonban a Standard & Poor’s is stabilra javította az orosz deviza-államadósság “BB plusz” minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről. A Moody’s ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes “Ba1” szintű szuverén besorolását.

A Fitch Ratings az orosz osztályzati kilátás pénteken bejelentett javításának indoklásában kiemelte, hogy a rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövető monetáris politika, az államháztartási konszolidáció és a pénzügyi szektornak nyújtott támogatás lehetővé tette a reálgazdasági kiigazítást és a hazai üzleti bizalom fokozatos visszatérését. Az orosz kormány gazdaságpolitikai válaszlépéseinek ereje és minősége különösen kiemelkedő az olajárak zuhanásának sokkjától érintett többi nyersolajtermelő nemzetgazdaság reakcióval összehasonlítva – hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

Az elemzés részletei

  • A hitelminősítő adatai szerint az idei első kilenc hónapban 8 százalékkal emelkedett az orosz devizatartalék, miután 2014-ben és 2015 legnagyobb részében is folyamatosan csökkent. A jelenlegi készlet 13,3 hónapnyi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő; ez több mint a kétszerese az Oroszországéhoz hasonló besorolású szuverén adósok mediánértékének.
  • A hitelminősítő szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért folyómérlegtöbblet az idén várhatóan 2,3 százalékra csökken a tavaly mért 5,2 százalékról az alacsonyabb olajárak miatt. A Fitch londoni elemzői azonban az előrejelzési időszak egészében a folyómérlegtöbblet szerény újbóli növekedésével számolnak, mivel várakozásuk szerint az eddig visszafogott importkereslet meglódulását jórészt ellentételezi az olaj drágulása.
  • A bankok és a vállalati szektor mérlegalkalmazkodási folyamata nyomán Oroszország GDP-arányos nettó külső hitelezői pozíciója az idei év végéig valószínűleg 32,6 százalékra nő a két éve mért 15,8 százalékról. A hasonló besorolású gazdaságok mediánértéken számolva 1,9 százalék erejéig nettó külső adóspozícióban vannak – hangsúlyozza pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings.
  • A cég szerint az orosz gazdaság most már kilábalóban van ugyan, de a növekedés várhatóan gyenge marad. A Fitch jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal csökken, jövőre 1,3 százalékkal, 2018-ban viszont 2 százalékkal növekszik.

A feszes költségvetési és monetáris politika középtávon is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és ha az orosz gazdaság hosszú távú szerkezeti rugalmatlanságait nem sikerül hatékonyan kezelni, akkor a potenciális növekedési ráta megreked 1,5 százalék körüli ütemen, jelentősen a hasonló besorolású szuverén adósok mediánértéke alatt – áll a Fitch elemzésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply