Fitch elemzés az orosz költségvetésről

Az orosz kormány további költségvetési terveinek központi szerepe lesz abban, hogy a vasárnapi parlamenti választások után miként alakul Oroszország államadós-besorolása – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő véleménye szerint az orosz kormány érzékeli azt a lakossági elégedetlenséget, amely az olajárak zuhanását követő költségvetési konszolidációt – és az azzal járó reálbér- és nyugdíjcsökkenést – követte, különös tekintettel arra, hogy az alacsony választási részvétel is a rossz hangulatot tükrözhette.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek várakozása szerint mindezek alapján a további költségvetési szigorítás nem lesz olyan agresszív, mint 2014-2015-ben, és még így is végrehajtási kockázatok terhelik a költségvetési kilátásokat a 2018 márciusában esedékes elnökválasztás közeledtével.

A hitelminősítő az idei évre 3,9 százalékos, jövőre 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár Oroszországban.

Az eddigi feszes költségvetési politika gyengítette az orosz gazdaság növekedését, de az adatok arra vallanak, hogy az idei második negyedévben már javult a helyzet, a stabilizálódó rubel és a lassuló infláció pedig monetáris enyhítést tett lehetővé.

A „BBB mínusz” szintű – még épphogy befektetési ajánlású, ráadásul negatív kilátású – orosz államadós-besorolást terhelő kockázatok súlypontja azonban így is áthelyeződött a külső fizetési helyzetről a hazai közfinanszírozásra – áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint, ha az orosz kormány továbbra is kordában tartja a kiadásokat, és hiteles középtávú költségvetési keretrendszert alakít ki, az pozitív minősítési lépést eredményezhet. Negatív minősítési következményei lehetnek azonban, ha folytatódik az orosz gazdaság recessziója, és ha a kormány jelentősen eltér a meghatározott makrogazdasági és költségvetés-politikai céloktól – hangsúlyozták a Fitch londoni elemzői.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor’s tavaly januárban, a Moody’s Investors Service tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott „BB/Ba” sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings jobb besorolása ellenére – Oroszország nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Sok alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.

A Standard & Poor’s mindazonáltal a minap negatívról stabilra javította az orosz államadós-besorolásra érvényben tartott kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy jelentősen enyhültek az orosz gazdaság külső fizetési kockázatai. Az S&P arra számít, hogy a 2017-2019-es időszakban az orosz hazai össztermék éves átlagban 1,6 százalékkal növekszik az idei évre várt 1 százalékos visszaesés után.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »