Újabb szankciókat vetne ki az EU szírek és oroszok ellen

Nagy-Britannia és Franciaország erőfeszítéseket tesz arra, hogy további uniós szankciókat írjanak elő Bashar al-Assad szíriai elnökkel szimpatizáló emberek ellen, így válaszolva az Aleppót pusztító bombázásokra – mondják a diplomaták. Azt is jelezték: nagy esélyt látnak arra, hogy oroszokat is „felvesznek erre a listára”.

Német kormányzati források szerint Berlin nyitott arra, hogy bővítsék azon szírek listáját, akiknek az EU megtiltotta a blokkba történő belépést vagy az uniós bankokba való átutalásokat. A 28 EU-tagország kormányainak nagy része afelé hajlik, hogy egyre több uniós szankciót támogatna. Ezek lehetővé tennék a blokk külügyminisztereinek, hogy aláírják az új intézkedésekről szóló megállapodást hétfőn, a luxemburgi találkozón. Az ügy megvitatása azután vált sürgőssé, miután megbuktak az ENSZ diplomáciai erőfeszítései és nem sikerült megállítaniuk a légi csapásokat Aleppó keleti részein.

A szíriai kormány múlt hónapban orosz segítséggel elkezdte elfoglalni a lázadók által tartott területeket – alig egy héttel az USA és Oroszország azon megállapodása után, hogy újraélesztik a februárban sikertelenül zárult tűzszünetet és lehetővé teszik az amerikai és az orosz fél katonai együttműködését a szíriai milicista csoportok ellen. Az EU-tagországok kormányai felháborodásukat fejezték ki az aleppói kórházakat ért légi csapásokkal kapcsolatban. Washington, London és Párizs azt mondják, ezek háborús bűncselekménynek számítanak, melyekért teljes mértékben Szíria és Oroszország felelősek.

Aleppó bombázása, Fotó: Reuters

Az EU azonban képtelen humanitárius segélyszállítmányokat juttatni az ostromlott városba, azt kockáztatva ezzel, hogy gyöngének látszik és „nem válaszol” a fenyegetésre. A szankciók célja, hogy nyomást gyakoroljanak a szír elnökre azzal, hogy olyan embereket „vesznek célba”, akik Assad kormányából húznak hasznot. Az egyik szankció értelmében például befagyasztanák az elnökhöz közel álló, magas pozícióban lévő személyek házastársainak vagyonát.

  • Előzmények
Az Európai Unió 2011-ben vezetett már be retorziókat szíriai tisztviselők ellen, melyek magukba foglaltak egy olajembargót, a szíriai központi bank eszközeinek befagyasztását az EU-ban, valamint 200 ember és 70 vállalat esetében utazási tilalmakat és a pénzeszközök befagyasztását.

Francia és brit diplomaták azt mondták, 12 orosz embert is hozzá kívánnak adni az EU Szíriával kapcsolatos szankciós listájához – azokat, akik fegyvereket adnak el az Assad-kormánynak, illetve akik a civilek elleni légi csapásokat vezetik. Ugyanakkor az EU valamennyi kormányának támogatása szükséges az ilyen intézkedésekhez, Moszkva szövetségesei pedig valószínűleg nem mennek ebbe bele.

A külügyminiszterek a hétfői találkozón nem valószínű, hogy megoldást találnak a szankciók kérdését illetően – az ügy megvitatását meghagyják inkább a politikai vezetőknek, akik kétnapos csúcstalálkozót tartanak jövő héten Brüsszelben. Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton a svájci Lausanne-ban találkozik, hogy ismét tárgyaljon a szíriai válság rendezéséről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »