Szíria miatt lemondta párizsi találkozóját Putyin

Vlagyimir Putyin lemondta jövő heti, párizsi találkozóját a francia elnökkel, mert Francois Hollande kizárólag a szíriai konfliktusról akart vele tárgyalni.

A francia-orosz szembenállás legutóbbi felvonásában Oroszország az ENSZ Biztonsági tanácsának ülésén megvétózta azt a francia javaslatot, mely megtiltotta volna a katonai célú repüléseket Aleppo városa felett és humanitárius folyosót nyitott volna Szíria területén.

Ezek után a franciák kétségüket fejezték ki, hogy lenne-e értelme az október 19-re tervezett találkozónak, majd Hollande jelezte Putyin felé, hogy ha Párizsba jön, ne várjon díszes fogadtatást, a Szíriáról szóló párbeszéd folytatására azonban nyitott.

„Kész vagyok találkozni Putyin elnökkel, ha előre tudunk haladni a béketárgyalásokkal, le tudjuk állítani a bombázásokat és tűzszünetet hirdethetünk” – mondta el Hollande.

Az orosz elnök egy új ortodox katedrális felavatására és egy orosz művészeti kiállításra érkezett volna a francia fővárosba, a fenti előzmények után azonban inkább lemondta részvételét. 

Miközben Párizs továbbra is azt hangoztatja hogy fenn kell tartani a párbeszédet a szíriai konfliktus megoldására, a tényleges események egészen más irányba mutatnak. Aszad elnök erői orosz támogatással elkezdték visszafoglalni a korábban lázadók által kézben tartott területeket és súlyos bombázásokkal rombolják a központi szerepet játszó Aleppo városának maradékát.

Franciaország pedig diplomaták elmondása szerint annak elérésére készül, hogy az Európai Unió részéről Oroszországot újabb szankciókkal sújtsák, kifejezetten a szíriai konfliktus miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek