Ausztria: 28 ezer menedékkérelmi eljárás indult idén

Ausztriában mintegy 28 300 menedékkérelmi eljárás indult meg az év első kilenc hónapjában, a megállapított felső korlát 75 százaléka – olvasható az osztrák belügyminisztérium jelentésében.

Idén szeptember végéig összesen 34 600 kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, negyven százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Jellemzően afgán, szír, iraki, iráni és pakisztáni menekültek nyújtottak be kérelmet. Azonban nem minden esetben kezdődhetett meg az eljárás, például azoknál nem, akiket a dublini rendelet alapján más uniós tagállamokba küldenének vissza.

A 28 300 kérelemből 8600 esetében még tavaly benyújtott kérelem alapján kezdődött meg az eljárás. Idén 7800 ember visszaküldéséről döntöttek, akik közül 4500-an önként hagyták el az országot, míg 3300 menedékkérőt kitoloncoltak. A visszaküldések fele azért történt, mert a dublini egyezmény értelmében más – jellemzően uniós – országok illetékesek az eljárás elindításában.

Az osztrák kormány korábbi döntése értelmében idén legfeljebb 37 500 menedékkérelmi eljárás indulhat az országban. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor a belbiztonság és a közrend veszélyeztetésére hivatkozva bevezetik a szükségállapotot és Ausztria lezárhatja a határait.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivőjének szerdai közlése szerint az osztrák kormány nem számol azzal, hogy az Ausztriába érkező menekültek száma túllépi a meghatározott felső határt. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy „ha egyáltalán” kihirdetik a szükségrendeletet, várhatóan akkor is csak pár napig lesz majd érvényben.

Jelenleg 13 ezer Ausztriában benyújtott kérelem ügyében más ország az illetékes a dublini megállapodás szerint. A Die Presse című osztrák lap csütörtöki száma azt közölte, hogy az esetek felében Magyarországra kellene visszaküldeni az embereket, azonban „a szomszédos állam vonakodik az emberek befogadásától”. A lap megemlíti, hogy visszaküldendő emberek hat hónapos ausztriai tartózkodás után már jogosultak lesznek az eljárásra Ausztriában is.

A Die Presse megjegyzi, hogy Wolfgang Sobotka szeretné meghosszabbítani a magyar és szlovén szakaszon végzett határellenőrzést, amelyre Ausztria az Európai Bizottságtól november elejéig kapott engedélyt. Így – Dániához hasonlóan – már kérelmezték a határellenőrzések meghosszabbításának lehetőségét. Tavaly mintegy 90 ezer menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, 2014-ben pedig 28 ezer.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »