Nagy a brit-török barátság, de az EU még beleszólhat

Nagy-Britannia széleskörű szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni Törökországgal – jelentette be Boris Johnson brit külügyminiszter első hivatalos törökországi látogatása során kedden Ankarában.

A bejelentés pár nappal azután történt, hogy az Amerikai Egyesült Államok lehűtötte Nagy-Britannia hasonló jellegű várakozásait, jelezve, hogy először az EU-ból történő kilépés feltételrendszerét kellene véglegesíteni. Az elvárás jogos, hiszen Nagy-Britannia jelenleg az EU teljes jogú tagja, így az uniós szabályrendszer vonatkozik rá mindaddig, amíg a tényleges kilépés meg nem történik. Ebből kifolyólag például önállóan nem köthet szabadkereskedelmi megállapodásokat sem…

A Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján mindenesetre Boris Johnson nem foglalkozott efféle apróságokkal, a brit politikus kiemelte, hogy London támogatja Ankara Szíria-politikáját, Cavusoglu pedig leszögezte: a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának az Egyesült Államok ígéretének megfelelően vissza kell vonulnia az Eufrátesz folyó keleti partjára.

A török külügyminiszter továbbá örömét fejezte ki, hogy London pártolja Ankarának a törökországi kurdok autonómiájáért fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen vívott harcát. Cavusoglu nyomatékosította: a PKK nem képviseli a kurdok érdekeit, a népcsoport és a terrorszervezet világosan elkülöníthető egymástól.

Mevlüt Cavusoglu megköszönte brit hivatali kollégájának, hogy támogatásáról biztosította a július 15-i puccskísérletet követően. A brit politikus hozzátette: London Ankara mellett áll a demokrácia védelmében. Cavusoglu arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben kölcsönös vezetői szintű látogatásokat terveznek a gazdasági kapcsolatok élénkítése céljából.

Johnson török hivatali kollégája mellett napközben Erdogannal, valamint Binali Yildirim miniszterelnökkel is találkozott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »