Trump gazdasági növekedést és új munkahelyeket ígér

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje 3,5 százalékos gazdasági növekedést és tíz év alatt 25 millió új munkahely megteremtését ígérte az Egyesült Államokban egy csütörtöki rendezvényen.

Trump a New York-i Gazdasági Klubban fejtette ki elképzeléseit az amerikai gazdaság lendületbe hozásáról. „Gazdasági tanácsadóim becslései szerint tervünk megvalósításával a gazdaság évente legalább 3,5-4 százalékos növekedést érne el és 25 millió új munkahelyet teremthetnénk. Nézzék meg a programot az internetes honlapunkon, számoljanak utána, a dolog működik” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt.

A felvázolt gazdasági program lényege a gazdaság megszabadítása a bénítónak ítélt szabályozóktól, valamint a jelentős adócsökkentés. E kettő együttes megvalósítása, Trump szerint dinamikus gazdasági növekedést eredményez majd. Donald Trump kárhoztatta az autóipari bedolgozói munkák – az alvállalkozások – kiszervezését külföldre, és hivatkozott szerdai látogatására, amelyet a michigani Flintben tett. Flint valaha virágzó város volt, amelynek lakói a közeli autógyárak alvállalkozóiként dolgoztak, de mivel az alkatrészgyártást és más alvállalkozói munkákat is kiszervezték külföldre, a város mára teljesen tönkrement. A lakosok részben elköltöztek, akik maradtak, jórészt segélyeken élnek, ráadásul az elmúlt hónapokban a város ivóvize is megfertőződött és ihatatlan lett.

Trump ironikusan jegyezte meg: „régen Flintben gyártott autókat használtunk és Mexikóban ihattunk a vízből. Ma Mexikóban gyártott autókat használunk és nem ihatunk a flinti vízből”. Mindezért a republikánus elnökjelölt a politikusokat okolta, s leszögezte: „gyalázatos, hogy politikusaink megúszták ezt”. Az üzletember visszautasította azt a szerinte cinikus felfogást, hogy nem lehet megállítani a munkahelyek külföldre szervezését, és nem lehet ismét megindítani a gazdaság növekedését. Egyúttal elutasította demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton gazdasági tervét, amely szerinte adóemelést, több gazdasági szabályozót, nagyobb közkiadásokat hoz.

Saját adóterveiről konkrétumokat is sorolt, bár ezek jó része eddig is ismert volt. Megismételte, hogy mérsékelné például a személyi jövedelemadót és a vállalati adók egy részét. Megismételte azt is, hogy újratárgyalná az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (a NAFTA-t) és a nem kötné meg a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményt, amelyet hozzá hasonlóan sokan vitatnak az Egyesült Államokban. Ezúttal is kitért Kínára, de konkrétumok említése nélkül csak annyit mondott, nem hagyná annyiban a kínai valutával történő manipulációkat.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »