Masszív falat húznak fel a britek a migránsok ellen

Hamarosan egy négy méter magas és másfél kilométer hosszú betonfal építését kezdi meg Nagy-Britannia a franciaországi Calais-nál, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását.

A falat a kikötőbe tartó autópálya mentén fogják megépíteni, hogy az utat így válasszák el a ma már csak „Dzsungel” néven emlegetett sátorvárostól, amit főleg az Afrikából és Közel-Keletről érkező migránsok építettek. Ugyanis többször előfordult, hogy a menekültek megállították a forgalmat és megpróbáltak felszökni az Angliába tartó kamionokra.

„Az emberek még mindig átjutnak” nyilatkozta Robert Goodwill bevándorlásügyi miniszter. „Megépítettük a kerítést, most megépítjük a falat is.” Goodwill továbbá azt mondta, a 2 millió fontos beruházás lesz az egyik eleme annak a 17 milliós csomagnak, amelyet Franciaországgal közösen dolgoztak ki a calais-i helyzet megoldására.

Az intézkedést kritizálók szerint nincs sok értelme az egész építkezésnek – ehelyett inkább a biztonságot kellene fokozni, és nem csak a kikötő környékén, hanem attól távolabb is. A fal nem old meg semmit, az átkelni próbálók legfeljebb majd többet sétálnak, hogy megkerüljék.

A francia-angol határon az elmúlt évben több, mint 84 ezer menekültet állítottak meg a brit hatóságok. A francia rendőrség adatai szerint júniusban 22 ezerszer rongálták meg a kikötői utat övező kerítést az átjutni vágyók, míg januárban ez a szám csak háromezer volt.

Hétfőn tüntetést tartottak a Calais-ba vezető úton, azt követelve a francia kormánytól, hogy számolják fel a város szélén burjánzó Dzsungelt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Daily Mail / Independent

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply