Masszív falat húznak fel a britek a migránsok ellen

Hamarosan egy négy méter magas és másfél kilométer hosszú betonfal építését kezdi meg Nagy-Britannia a franciaországi Calais-nál, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását.

A falat a kikötőbe tartó autópálya mentén fogják megépíteni, hogy az utat így válasszák el a ma már csak „Dzsungel” néven emlegetett sátorvárostól, amit főleg az Afrikából és Közel-Keletről érkező migránsok építettek. Ugyanis többször előfordult, hogy a menekültek megállították a forgalmat és megpróbáltak felszökni az Angliába tartó kamionokra.

„Az emberek még mindig átjutnak” nyilatkozta Robert Goodwill bevándorlásügyi miniszter. „Megépítettük a kerítést, most megépítjük a falat is.” Goodwill továbbá azt mondta, a 2 millió fontos beruházás lesz az egyik eleme annak a 17 milliós csomagnak, amelyet Franciaországgal közösen dolgoztak ki a calais-i helyzet megoldására.

Az intézkedést kritizálók szerint nincs sok értelme az egész építkezésnek – ehelyett inkább a biztonságot kellene fokozni, és nem csak a kikötő környékén, hanem attól távolabb is. A fal nem old meg semmit, az átkelni próbálók legfeljebb majd többet sétálnak, hogy megkerüljék.

A francia-angol határon az elmúlt évben több, mint 84 ezer menekültet állítottak meg a brit hatóságok. A francia rendőrség adatai szerint júniusban 22 ezerszer rongálták meg a kikötői utat övező kerítést az átjutni vágyók, míg januárban ez a szám csak háromezer volt.

Hétfőn tüntetést tartottak a Calais-ba vezető úton, azt követelve a francia kormánytól, hogy számolják fel a város szélén burjánzó Dzsungelt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Daily Mail / Independent

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »