Masszív falat húznak fel a britek a migránsok ellen

Hamarosan egy négy méter magas és másfél kilométer hosszú betonfal építését kezdi meg Nagy-Britannia a franciaországi Calais-nál, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását.

A falat a kikötőbe tartó autópálya mentén fogják megépíteni, hogy az utat így válasszák el a ma már csak „Dzsungel” néven emlegetett sátorvárostól, amit főleg az Afrikából és Közel-Keletről érkező migránsok építettek. Ugyanis többször előfordult, hogy a menekültek megállították a forgalmat és megpróbáltak felszökni az Angliába tartó kamionokra.

„Az emberek még mindig átjutnak” nyilatkozta Robert Goodwill bevándorlásügyi miniszter. „Megépítettük a kerítést, most megépítjük a falat is.” Goodwill továbbá azt mondta, a 2 millió fontos beruházás lesz az egyik eleme annak a 17 milliós csomagnak, amelyet Franciaországgal közösen dolgoztak ki a calais-i helyzet megoldására.

Az intézkedést kritizálók szerint nincs sok értelme az egész építkezésnek – ehelyett inkább a biztonságot kellene fokozni, és nem csak a kikötő környékén, hanem attól távolabb is. A fal nem old meg semmit, az átkelni próbálók legfeljebb majd többet sétálnak, hogy megkerüljék.

A francia-angol határon az elmúlt évben több, mint 84 ezer menekültet állítottak meg a brit hatóságok. A francia rendőrség adatai szerint júniusban 22 ezerszer rongálták meg a kikötői utat övező kerítést az átjutni vágyók, míg januárban ez a szám csak háromezer volt.

Hétfőn tüntetést tartottak a Calais-ba vezető úton, azt követelve a francia kormánytól, hogy számolják fel a város szélén burjánzó Dzsungelt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Daily Mail / Independent

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »