Ausztria: A menekültügyi eljárásoktól függ a szükségállapot

Csak akkor lép életbe a szükségállapot, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indul meg idén Ausztriában – jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár a keddi kormányülést megelőzően.

„Abból indulok ki, hogy idén nem lépjük át a felső határt” – jelentette ki a kancellár. Kern tájékoztatása szerint a Magyarországról érkező menekültek száma jelentősen csökkent, és a magyar határok mentén életbe léptetett intézkedések hatására ez a tendencia folytatódik. Úgy vélte, nehéz lesz elérni, hogy Magyarország visszafogadja az Ausztriából kitoloncolandó migránsokat. „Más módot kell találni” – mondta, s példaként a megerősített határellenőrzést említette.

A kancellár emlékeztetett, hogy Ausztria támogatja a külső határok védelmét, részt vesz az Európai Unió Sophia elnevezésű, Földközi-tengeri missziójában. „Ha kevesebb menekültügyi eljárás indul meg idén, mint az meghatározott felső korlát, akkor nem lesz ok arra, hogy elrendeljék a szükségállapotot” – hangsúlyozta.  A szükségrendelet hat hónapig lehetne érvényben, és háromszor hosszabbítható meg.

  • Előzmények:
Korábban eltérő nyilatkozatokat közölt a kormány a szükségállapot bevezetéséről. Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter arról beszélt, hogy a szükségállapotot minél gyorsabban, lehetőleg már a 37 500-as felső határ elérése előtt be kellene vezetni. Hans Peter Doskozil védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus pedig úgy nyilatkozott, hogy már 30 ezer benyújtott menedékkérelem esetén is ki lehetne hirdetni a rendkívüli jogrendet.

A keddi kormányülést követően a kancellár, az alkancellár, a kancelláriaminiszter és a belügyminiszter tárgyalja át a szükségrendelet tervezetének szövegét, amelyet a napokban küldhetnek el jóváhagyásra – jelentette be a kormány. A tervezet jóváhagyási folyamata négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament úgynevezett főbizottsága elé kerül.

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasíthatnák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »