70 év után lezárulhat a vita a Kuril-szigetek ügyében

Az orosz elnök Vlagyimir Putyin és a japán miniszterelnök Abe Shinzo pénteki vlagyivosztoki találkozójukon megegyeztek, hogy év végéig megpróbálnak megoldást találni a Kuril-szigetek ügyében.

A szigetek hovatartozásán a második világháború vége óta, azaz több, mint 70 éve vitatkoznak a felek, a háború utolsó szakaszában ugyanis a Szovjetunió úgy döntött, hogy elfoglalja a Kuril-szigeteket, emiatt pedig az orosz és a japán fél a mai napig nem írt alá békeszerződést.

A vita lezárása és a békeszerződés megkötése minden bizonnyal fellendítené Japán beruházásait Oroszországban, amire most nagy szükség is lenne, az alacsony olajár ugyanis nem kedvez az orosz államháztartásnak, ráadásul az ukrajnai konfliktus miatt nyugati szankciók is sújtják az országot.
A pénzszűke miatt az oroszok a szaúdiakhoz hasonlóan állami olajcégük privatizálását tervezik, a Rosznyeftből adnának el egy kisebbségi csomagot, melyből több, mint 11 milliárd bevételt várnak még idén.

Ugyanakkor Putyin politikai tekintélyét csorbítaná, ha egyszerűen visszaadná a szigeteket Japánnak és erre várhatóan nem is kerül sor. Az orosz elnök a találkozó előtt adott interjút a Bloombergnek, ahol kifejtette, hogy nem a területekkel szeretne üzletelni, hanem egy olyan megoldást keresnek, melyben egyik fél sem érzi magát vesztesnek. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a békeszerződés megkötését kulcsfontosságúnak tartja, azaz valamilyen formában szeretne megállapodni a japán féllel.

A két vezető a mai megbeszélésen végül abban egyezett meg, hogy következő találkozójukig – melyre még idén decemberben, Japánban kerül sor – mindkét oldal összeállít néhány lehetséges tervezetet a megoldásra, melyeket decemberben áttekintenek.

  • Korábbi cikkünk a témában: 

Forrás: Reuters / Bloomberg

 

 

 

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »