Maduro keményebbnek tartja magát a török elnöknél

A venezuelai elnök, Nicolas Maduro kijelentette, hogy egy ellene irányuló puccskísérletre adott reakcióhoz képest a török elnök, Erdogan intézkedései gyerekmesének tűnnének.

Egy televíziós beszédében az alábbi eszmefuttatást rögtönözte: „Láttátok mi történt Törökországban? Erdogan egy csecsemőnek tűnne ahhoz képest, amit a Bolivári Forradalom (a korábbi elnök Hugo Chávez által megteremtett és Maduro által továbbvitt szocialista mozgalom) tenne, ha a jobboldal egy puccsot próbálna véghezvinni.”

Nicolás-Maduro

Hogy szavainak némi súlyt is adjon, pár nappal később utasításba adta minisztereinek, hogy 48 órán belül rúgják ki azokat a közalkalmazottakat, akik aláírták azt a petíciót, mellyel népszavazást kezdeményeznének az ő leváltásáról.
Több száz közalkalmazott már jelezte is, hogy felfüggesztették őket állásukból a népszavazásról szóló petíció aláírása miatt.

  • A népszavazás
Bár az elnök hatalmát mára leginkább a katonaság tartja fent, a demokratikus berendezkedés látszatára azért adnak, így az ellenzék már túljutott annak a folyamatnak az első fordulóján, melynek célja egy népszavazás kiírása az elnök leváltására.

További részletek

Az ellenzék tegnap nagyszabású tüntetést tartott Caracasban, több százezer ember vonult az utcára az elnök távozását követelve, az ellenzéki Demokrata Egység koalíció 1 millió feletti résztvevőről számolt be.
Maduro elnök a megmozdulást egy puccskísérlet előkészítésének értékelte, így már előző nap letartóztattak néhány aktivistát. 

Maduro népszerűsége az áruhiányok, a három számjegyű infláció, a naponta előforduló fosztogatások miatt a 2013-as beiktatása óta a legalacsonyabb szinteket közelíti, a Datanalisis felmérése szerint mindössze a lakosság 21%-a támogatja. Ha Madurot az ellenzék még idén le tudná váltani, akkor az új időközi választás kiírását eredményezné, ha viszont csak 2017-ben, akkor automatikusan a jelenlegi alelnök kerülne Maduro helyére, azaz a szocialisták egészen 2018 végéig, a következő választásig hatalmon maradnának.

A kormányzati kommunikáció szerint az aláírásgyűjtés második fordulójának időpontja – ahol a regisztrált szavazók 20%-ának aláírására van szükség –  valamikor októberben lehet, ennek fényében pedig a népszavazásra várhatóan csak február közepén kerülhet(ne) sor.

Kapcsolódó cikkeink:

Venezuelai körkép: túl sok a furcsa hír

Az ország, ahol a dollárnak ötféle árfolyama van

Forrás: Reuters / Kitekintő

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »