Brexit: Egy praktikus megoldás lenne mindenki érdeke

David Davis Brexit-ügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britannia tárgyalásokat kezdeményezne az Uniós tagállamokkal arról, hogy az EU hozzáférést engedjen az Egyesült Királyságnak az egységes belső piachoz a jelenlegi vámmentes feltételekkel.

Davis állítása szerint – aki egyébként a Brexit-tárgyalások során vezető szerepet tölt majd be – az Európai Uniós országok érdekeit is szolgálja, hogy jó viszonyt tartsanak fenn Nagy-Britanniával. Mindezt azután mondta, hogy Theresa May megerősítette: a szigetország mindenáron fékezni akarja a bevándorlást.

„Egyrészt szabályozásokat kell bevezetni a Nagy-Britanniába érkező emberek számát tekintve, ám ugyanakkor kedvező feltételeket kell biztosítanunk azoknak, akik kereskedni kívánnak velünk.” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Számos európai vezető, köztük Angela Merkel német kancellár úgy gondolja, az Egyesült Királyságnak nincs lehetősége válogatni az EU előnyei közül most, hogy véghezviszik a kiválást. „Ha valaki profitálni kíván az egységes piacból, meg kell fizetnie az árát. Egyszerűen nincs olyan, hogy akadályozzák a munkaerő szabad áramlását, ugyanakkor megtartják mindazon előnyöket, amin az Uniós tagországok osztoznak. Vállalni kell a következményeket.” – nyilatkozta Merkel szóvivője.

Boris Johnson külügyminiszter szerint, ha az EU ezt elfogadná, akkor nem is kerülne sor kilépésre. Mind Brüsszelben, mind a tagállamok fővárosaiban meglehetősen egységes az az álláspont, hogy az áruk és szolgáltatások szabad áramlása nem lehetséges akkor, ha a munkavállalók esetében megakadályozzák azt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Independent

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »