Spanyolország egy lépéssel közelebb került a kormányalakításhoz

Együttműködési megállapodást írt alá Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztásáról a konzervatív Néppárt (PP) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt vasárnap Madridban, egyezségük azonban nem képvisel elegendő parlamenti erőt ahhoz, hogy eredményes legyen a kormányfőről szóló parlamenti szavazás a jövő héten.

„Tettünk egy nagyon fontos lépést előre” – fogalmazott Mariano Rajoy az aláírást követő sajtótájékoztatón, beszámolva arról, hogy a PP 137, a Ciudadanos 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatra számíthat – ami viszont hattal kevesebb, mint amennyi az újraválasztásához szükséges.
A politikus hangsúlyozta: a liberálisokkal kötött megállapodással, amely egy 150 pontból álló intézkedéscsomagot tartalmaz, ők megtették a kötelességüket, és most arra számítanak, hogy mások is megegyék azt. Mariano Rajoy továbbra is bízik abban, hogy megszerezheti a szocialisták támogatását, ezért a párt főtitkárával hétfőn ismét megbeszélést folytat.

Albert Rivera a Ciudadanos elnöke szerint az elmúlt 35 évben nem született ilyen ambiciózus megállapodás Spanyolországban, mint a most aláírt dokumentum, amely 100 pontban egyezik a szocialisták és a liberálisok között tavasszal megkötött megállapodásával. A pártelnök azt reméli, hogy ez alapján a szocialista párt is meggyőzhető, hogy csatlakozzon a mostani együttműködéshez.

A politikus a program elemei közül kiemelte, hogy megállapodtak egy szakemberekből álló munkacsoport létrehozásáról, amely előkészítené az alkotmány reformját. Mint mondta, azért is tartja ezt nagy eredménynek, mert a konzervatívok korábban teljesen elutasították az alkotmánymódosítás lehetőségét. Hasonlóan nagy eredménynek nevezte, hogy az intézkedések közé bekerült a Néppárt 2012-ben végrehajtott adóamnesztiájának felülvizsgálata, illetve egy új oktatási törvény kidolgozása, ahelyett, amelyet az előző kormányzati ciklusban vezetett be a PP.

Az Albert Rivera által ismertetett megállapodásban szerepel egyebek mellett, hogy nem lesz adóemelés, nem lesznek újabb megszorító intézkedések, felülvizsgálják az autonóm közösségek finanszírozását, bérkiegészítést kapnak a legkevesebbet keresők, növelik a szülési szabadságot, csökkentik a szenátus létszámát, és módosítják a választási törvényt. A két párt néhány héttel ezelőtt elfogadott egy korrupcióellenes csomagot is, amely a liberálisok feltétele volt ahhoz, hogy egyáltalán tárgyaljanak Mariano Rajoy újraválasztásáról.

A parlament jövő kedd délután kezdi meg a miniszterelnök-választást megelőző vitát, és a képviselők másnap szavaznak először. A jelöltnek abszolút többségre, azaz 176 igen szavazatra van szüksége a győzelemhez a 350 fős törvényhozásban. Sikertelenség esetén a parlament két nap múlva egy második szavazást tart, amelyen már egyszerű többség, a szavazó képviselők többségének támogatása is elegendő.

A konzervatívok most abban bíznak, hogy a második körben a szocialista párt tartózkodásával sikerül kormányfővé választani Mariano Rajoyt, és megalakulhat az új kormány.

A törvényi előírásoknak megfelelően, ha két hónap alatt nem sikerül a parlamentnek miniszterelnököt választani, az uralkodó feloszlatja a törvényhozást és új kiírja az új választásokat, ahogy az idén tavasszal is történt Spanyolországban.

Korábbi cikkünk: 
Rajoy újra nekifuthat a kormányalakításnak

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »