Az export ránthatja ki a briteket a Brexit-sokkból

Londoni pénzügyi elemzők szerint változatlanul csaknem egyharmados az esélye annak, hogy a brit gazdaság az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás eredményének sokkja miatt recesszióba süllyed, bár a gyengülő font egyelőre jót tesz az exportnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) végleges adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, és 2,2 százalékkal volt magasabb, mint 2015 azonos időszakában. Egy negyedévvel korábban a statisztikai hivatal 0,4 százalékos negyedéves és 2,1 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésről számolt be.

Az idei második negyedévi GDP-növekedés jobb volt a várakozásoknál, a Bank of England – a brit jegybank – előrejelzésében 0,5 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt, és hasonló ütemű GDP-bővülést valószínűsített az előzetes elemzői konszenzus is.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői hétfői tanulmányukban kiemelik, hogy a második negyedévi növekedésben a magánfogyasztás bővülése volt a fő tényező, de „meglepő módon” az üzleti szektor beruházási aktivitása is hozzájárult a növekedéshez. A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-tagsági referendumot a második negyedév legvégén – június 23-án – tartották, és a vállalati szektor kiadásai éves összevetésben már csökkennek.
Az Oxford Economics londoni elemzői mindezek alapján változatlanul 30 százalékra taksálják annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.
A Cityben azonban vannak ennél jóval borúlátóbb előrejelzések is, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői például 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióban lesz.

A népszavazási sokk és az agresszív monetáris enyhítés együttes hatására gyengülő font azonban jót tesz az exportra dolgozó brit cégek kilátásainak.

  • Jegybanki lépések
A Bank of England augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát, emellett pedig 435 milliárd fontra emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A Brit Iparszövetség (CBI) által 500 feldolgozóipari vállalat körében elvégzett belső felmérés – amelyet a Financial Times című gazdasági napilap ismertetett hétfőn – azt mutatta ki, hogy a cégek exportmegrendeléseinek értéke kétévi csúcson van.

Forrás: MTI

Friss hírek