Kína is fejleszt az amerikai THAAD rakéták miatt

Pekingi bejelentés szerint bevetésre alkalmas állapotban van Kína harmadik generációs felszíni telepítésű légvédelmi rakétarendszere. A légierő szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy teljes körűen fokozni kívánják az ország légvédelmi képességeit.

A nyilatkozatra akkor került sor, amikor a kínai vezetés – ellenintézkedésekkel fenyegetve – minden lehetséges fórumon tiltakozik az amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreába történő telepítése ellen. Ezt ugyanis a kínai szakértők – a rendszer radarjának hatótávolsága miatt – az ország biztonságát és a térségi stratégiai egyensúlyát veszélyeztető lépésnek tartják.

A légierő kínai médiában idézett szóvivője, Sen Csin-ko újságírók előtt azt mondta, a légvédelmi rakétarendszer hazai fejlesztésével jelentős lépést tettek a nemzetbiztonság megerősítésére. A szóvivő nem tért ki arra, hogy mikor és milyen módon kívánják a jelenleg hadrendben lévő rakéta- és légvédelmi rendszereket újakra cserélni. Viszont közölte, hogy a légierő stratégiai képességei úgy nőnek meg, hogy a területi légvédelem mellett a támadó feladat végrehajtására is alkalmasak.

Sen mindehhez hozzáfűzte, a stratégiai korai előrejelző rendszer, a légicsapások, a légvédelmi és rakétaelhárító rendszer, az elektronikus zavarás, a stratégiai légi szállítás és az átfogó támogatás képességeit teljes körűen frissíteni kívánják.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »