Brexit: nő a zsidó menekültek német állampolgárság iránti érdeklődése

Meredeken nőtt a német állampolgárság megszerzésének lehetőségei iránt érdeklődő egykori zsidó menekültek és leszármazottaik száma Nagy-Britanniában a szigetország európai uniós tagságáról tartott népszavazás óta.

A náci Németország által állampolgárságuktól megfosztott és Nagy-Britanniába menekült zsidók és leszármazottaik százával érdeklődnek a német állampolgárság megszerzésének lehetőségeiről Németország londoni nagykövetségénél – írta szerdán a The Daily Telegraph a diplomáciai képviselettől származó adatok alapján.

A brit lap információi szerint évente rendszerint hozzávetőleg húsz ilyen eset fordul elő, a brit EU-tagságról tartott június 23-i népszavazás után azonban meredeken megugrott az érdeklődők száma.

A német alaptörvény 116. cikkelye szerint mindazok, akiket zsidó származásuk miatt a nácik 1933 januárja és 1945 májusa között megfosztottak állampolgárságuktól, jogosultak annak visszaállítására, és ez vonatkozik a leszármazottaikra is.

A londoni német nagykövetséget a népszavazás óta eltelt hét hétben több mint négyszázan keresték meg, közülük legalább százan már el is indították az igénylést – közölte a képviselet.

Az 1930-as évek végén Európából Nagy-Britanniába menekített zsidó gyerekek és leszármazottaik szövetségének (Association of Jewish Refugees, AJR) elnöke még több jelentkezőre számít, miután kikristályosodik, milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió Brexit utáni kapcsolata.

Michael Newman szerint szervezetük tagjai között nagy az érdeklődés a német állampolgárság megszerzése iránt, főleg azért, mert attól tartanak, hogy a várható kilépés után bonyolultabbá válik külföldön élni és munkát vállalni.

Az AJR elnöke maga is utánanézett a német állampolgárság megszerzése lehetőségeinek, az ő esetében viszont bonyolítja a helyzetet, hogy nagyanyja bár Németországban élt, lengyel útlevéllel menekült Nagy-Britanniába.

A szervezet becslései szerint mintegy 70 ezer zsidó menekült Nagy-Britanniába a náci üldöztetés elől, közülük még mintegy ötezren vannak életben, ami azt jelenti, hogy leszármazottaikkal együtt sok ezer brit lenne jogosult német állampolgárságért folyamodni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »