Lezárult a Teva-Allergan akvizíció

A Teva lezárta az Allergan generikus üzletágának (Actavis Generics) akvizícióját – jelentette be szerdán a Teva Pharmaceutical Industries Ltd és az Allergan (AGN) közös közleményben.

A tájékoztatás szerint a felvásárlás megerősíti a Teva stratégiáját, újabb lehetőségeket nyit a vállalat számára a generikus és innovatív készítmények területén.

A Teva arra számít, hogy éves szinten mintegy 1,4 milliárd dollárnyi megtakarítást érhet el 2019 végére az akvizíció biztosította szinergiák, valamint a duplikációk megszüntetésének és a méretgazdaságosság kihasználásának eredményeként.

Az ügylet részeként az Allergan 33,43 milliárd dollár összegben kapott készpénzt, valamint 100 millió Teva-részvényt.

Erez Vigodman a Teva vezérigazgatója az ügylet egy évvel ezelőtti bejelentésekor azt vetítette előre, hogy az egyesült vállalat 2016-ban 26 milliárd dollár forgalom mellett 9,5 milliárd dollár EBITDA (adó- és kamatfizetés, amortizációs és értékcsökkenés előtti) eredményre, valamint 6,5 milliárd dollár szabadon felhasználható cash-flowra számíthat.

Erez Vigodman, a Teva elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: a stratégiai jelentőségű felvásárlás két vezető generikus vállalatot hoz össze, ezzel kombinálják erősségeiket a kutatás-fejlesztés (K+F), a termékfejlesztés, a földrajzi jelenlét és a gyártás területén egyaránt.

Az akvizíció eredményeként a Teva mintegy 338 FDA jóváhagyására váró törzskönyvi regisztrációval rendelkezik, és további 115, az amerikai hatósághoz elsőként benyújtott generikus készítménye vár befogadásra. A vállalat jövőbeni portfóliója Európában mintegy 5000 új termék bevezetését teheti lehetővé, a feltörekvő piacokon, Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában, Közép-Keleten és Oroszországban mintegy 600 készítmény jóváhagyása van folyamatban. Összességében a 2017-es évben a Teva 1500 generikus készítmény bevezetését tervezi globálisan – írják a közleményben.

teva_655

Az Actavis Generics integrálásával a vállalat a világ legnagyobb, 1800 gyógyszert és összesen 16 000 készítményt tartalmazó „gyógyszerszekrényéhez” biztosít hozzáférést. Jelenleg 80 országban van jelen, ebből 40 gyógyszerpiacon az első háromban szerepel a gyártói toplistán.

Magyarországon a Teva vezető szerepet tölt be a betegek ellátásában a hazai gyártás és K+F tevékenysége mellett, Mika Kayhkö, a Teva magyarországi igazgatótanácsának elnöke a közleményben kiemelte: az akvizíció erősíti a vállalat hazai pozícióit, lehetővé teszi, hogy még szélesebb körű, kiváló minőségű és megfizethető árú terápiás megoldást tudjon biztosítani a betegek számára.

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd a New York-i és tel-avivi tőzsdén jegyzett vezető globális gyógyszergyártó cég. A Teva 2015-es nettó árbevétele 19,7 milliárd dollár volt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »