Az uniós-török menekültügyi megállapodásban nincs fennakadás

Az Európai Bizottság újabb 1,4 milliárd eurót hagyott jóvá csütörtökön a Törökország területén tartózkodó szíriai menekültek ellátására és az őket befogadó közösségek támogatására.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint ezt az összeget egyebek mellett oktatási, egészségügyi és infrastruktúra-fejlesztési projektekre fogják fordítani tíz törökországi tartományban. A bizottság ezzel együtt már közel 2,2 milliárd eurót különített el az idei és a következő évre Törökországnak felajánlott 3 milliárdból. Ebből az összegből ugyanakkor még csak 105 millió eurót utaltak át eddig ténylegesen.

Maja Kocijancic bizottsági szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy aggodalomra adnak okot a törökországi fejlemények, és a jogállamiság, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására szólította fel a török hatóságokat.

Törökországban hírügynökségek, újságok, weblapok, tévé- és rádióállomások tucatjait tiltották be, 47 újságíró ellen pedig elfogatási parancsot adtak ki szerdán a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő megtorlás keretében. Ennek kapcsán a szóvivő kijelentette, hogy a szólásszabadság egyike az unió alappilléreinek, illetve hangsúlyozta, hogy a török szerveknek minden körülmények között garantálniuk kell a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

  • Az EU-török megállapodás
A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Recep Tayyip Erdogan török államfő arról beszélt egy hétfői televíziós interjúban, hogy az unió nem tartja magát a márciusban kötött migrációs megállapodáshoz és nem folyósítja a menekültek ellátásához megígért támogatásokat. Azt mondta, hogy Törökország eddig mindössze 1-2 millió eurót kapott meg a beígért támogatásból. Ezt az állítást másnap Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője cáfolta.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »