Spanyolország: Rajoy újra nekifuthat a kormányalakításnak

VI. Fülöp spanyol király Mariano Rajoy ügyvezető kormányfőt, a júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással, aki elfogadta a felkérést.

“A király felkért, hogy alakítsak kormányt. Elmondtam neki, hogy egyelőre nem rendelkezem a kellő támogatással, de elfogadom a felkérést” – fogalmazott Mariano Rajoy. Egyúttal kijelentette: megkettőzött erőfeszítéssel kezd tárgyalni péntektől azért, hogy stabil kormány jöhessen létre. Úgy vélekedett, hogy az új spanyol kormány élén a PP-nek kell állnia, tiszteletben tartva a választók döntését, de nem is lát más reális alternatívát ezen kívül.

Mint mondta, kész arra is, hogy kisebbségben kormányozzon, de a pártoktól elkötelezettséget vár abban, hogy felelős ellenzék legyenek. A politikus hangsúlyozta: nem engedhető meg a kormányalakítási tárgyalások újabb kudarca, a parlamenti választások újbóli megismétlése.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy egyelőre nem számíthat a spanyol parlamenti pártok támogatására, amelyek az elmúlt három napban uralkodó számára is nyilvánvalóvá tették, egyikük sem támogatja a PP kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását.

A Néppárt számára egyedül az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt könnyíti meg a kormányalakítást. Korábban bejelentették: a párt képviselői tartózkodni fognak a kormányfőválasztás második körében, amikor az abszolút többség helyett egyszerű többség – a voksoló képviselők többségének igen szavazata – is elég a győzelemhez. Albert Rivera pártelnök VI. Fülöppel csütörtökön folytatott megbeszélését követően sürgette, hogy a parlament mielőbb tartsa meg a kormányfőválasztást és alakuljon meg az új kabinet.

A politikus szerint A és B verzió létezik a jelenlegi patthelyzet feloldására: az első egy koalíciós kormány a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok részvételével, de nem Mariano Rajoy irányításával, hanem “tiszta kezekkel”.

A másik, hogy Mariano Rajoynak kisebbségben kell kormányoznia, megválasztását tartózkodással segíthetnék a pártok – tette hozzá, kollektív tartózkodást javasolva.

Pablo Iglesias, a baloldali Képesek vagyunk rá (Podemos) párt főtitkára az uralkodóval tartott csütörtöki találkozóját után elmondta: csak a szocialista párt oldhatja fel a kialakult helyzetet azzal, hogy eldönti, támogatja-e a PP-t vagy létrehoz egy baloldali koalíciót. A pártvezető elismerte, ennek esélye most még távolabb van, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor a szocialisták próbáltak meg kormányt alakítani Spanyolországban. Véleménye szerint végül megalakulhat majd a PP vezette kormány.

VI. Fülöp Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) főtitkárát is fogadta, aki úgy nyilatkozott: Rajoynak demokratikus kötelessége elfogadni az uralkodó felkérését a kormányalakításra és belemenni a parlamenti szavazásba. Kizárta, hogy akár tartózkodással is segítenék Mariano Rajoy kormányfővé választását, mert szerinte a PP-nek az ideológiailag hozzá közelebb álló pártok támogatását kell keresnie.

A katalán és baszk konzervatív, egyben nacionalista pártok viszont nagyobb autonómiát, illetve függetlenségi népszavazást kérnének a támogatásért cserébe, amit a Néppárt elutasít.

Spanyolországot fél éve bénítja politikai patthelyzet; a decemberi parlamenti választásokon a Néppárt nyert, de kis fölénye nem volt elég az önálló kormány létrehozásához, a többi parlamenti erő pedig elutasította az együttműködést. Ezért Mariano Rajoy januárban visszautasította a király felkérését a kormányalakításra.

A helyzet most, a júniusi választások után is hasonló, a konzervatívok egyedül nem tudnak kormányt alakítani, a 350 fős törvényhozásban 137 mandátumuk van. A miniszterelnök parlamenti megválasztásához az első szavazáson abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükség.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »