Közelít céljához a Microsoft Azure

A Nokia megvásárlása után ismét nyereséges a Microsoft, várakozáson felüli jelentést tett közzé.

A Microsoft Corp. pénzügyi éve negyedik negyedévében 22,6 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, 2 százalékkal nagyobbra az egy évvel korábbinál. A működési eredmény 3 százalékkal 6,2 milliárd dollárra csökkent, a nettó nyereség 8 százalékkal 5,5 milliárd dollárra emelkedett.

A tőzsdei mérlegbeszámolók szabályai szerint (GAAP) készített jelentésben a Microsoft bevétele 20,6 milliárd dollár lett, éves bázison 7 százalékkal alacsonyabb, nettó nyeresége pedig 3,1 milliárd dollár az egy évvel korábbi 3,2 milliárd dollár veszteség után, de ezt a Nokia megvásárlása okozta, amelyért 7,5 milliárd dollárt fizettek.

A 2015/16-os pénzügyi év bevétele 91,9 milliárd dollár lett, 2 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, a működési eredmény pedig 1 százalékkal 27,9 milliárd dollárra emelkedett.

A GAAP könyvviteli szabályok szerint az éves árbevétel 9 százalékkal 85,3 milliárd dollárra csökkent. A Microsoft éves bevétele 2009 óta első alkalommal csökkent. Elsősorban a mobiltelefon üzletág felszámolásának a költségei, részben pedig a Windows operációs rendszert használó személyi számítógépek csökkenő világpiaci forgalma miatt.

A Windows operációs rendszer forgalmazását és a mobiltelefon tevékenységi kört magában foglaló üzletág éves forgalma 6,3 százalékkal 40,4 milliárd dollárra csökkent, negyedéves bevétele pedig 3,7 százalékkal 8,9 milliárd dollárra.

Az éves működési eredmény 20,1 milliárd dollár lett, 11 százalékkal magasabb az előző évinél. A nettó nyereség 38 százalékkal 16,8 milliárd dollárra emelkedett.

„Az elmúlt év mérföldkőnek számít mind saját profilváltásunk, mind az ugyancsak digitális átalakuláson átmenő ügyfeleinkkel fenntartott partneri kapcsolataink módosulása szempontjából” – mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „A Microsoft Cloud szolgáltatás kedvező fogadtatásra talált ügyfeleink körében és nagy lehetőségeket kínál az előttünk álló évben is” – tette hozzá.

A Microsoft Azure felhőszolgáltatásának a bevétele 102 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, míg a harmadik negyedévben 9,4 milliárd dollár volt az árbevétel, a negyedik negyedévre az összeg 12,1 milliárd dollárra emelkedett. A Microsoft elmondása szerint céljuk a 20 milliárd dollár árbevétel elérése 2018-ig.

A kereskedelmi Office 365 szoftverszolgáltatás bevétele 54 százalékkal, a lakossági 19 százalékkal nőtt. Az Azure szolgáltatást is magában foglaló üzletág forgalma 6,6 százalékkal 6,7 milliárd dollárra emelkedett.

A felhőszolgáltatások üzletági eredménye meglepte a befektetőket. A tőzsdei zárást követően tett eredménybeszámoló hatására a Microsoft részvénye négy százalékkal erősödött a zárás utáni kereskedésben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »