Magyarország is vállalná az EU soros elnökséget

Magyarország jelezte az uniós intézményeknek, hogy kész vállalni az Európai Unió (EU) soros elnökségét 2017 második fél évében, amit eredetileg Nagy-Britannia adott volna – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter egy keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kifejtette: a britek EU-ból kilépésével kapcsolatban rengeteg kétely, találgatás felmerült, például hogy vihetik-e tovább a soros elnökséget a kilépési tárgyalások közepette, mindenesetre Magyarország vállalná az elnökséget.

Az EU soros elnöksége 2011-2020

Az EU soros elnöksége 2011-2020

Kiemelte: Magyarország a visegrádi országok segítségével az egyetlen olyan uniós tagország, amely sikeres választ adott „a nem normális” európai helyzetet kiváltó legfőbb kihívásra, a migrációs válságra, s elsőként tudta megállítani „az esztelen bevándorlást”, ezért a magyar elnökség a józan észre és az emberek biztonságára alapozó politikájával nagy hasznára tudna lenni Európának a helyzet normalizálása érdekében.

Magyarország kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott legutóbbi soros elnökségéről, abban az időszakban számos fontos kezdeményezés indult el az EU-ban, továbbá a magyar diplomaták teljesítményét is elismerés övezte – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

Friss hírek