Júniusban is negatív volt az infláció Romániában

Júniusban mínusz 0,7 százalék lett a román éves inflációs adat a májusi mínusz 3,5 százalék után, azaz még mindig csökkennek az árak – derült ki hétfőn a román országos statisztikai intézet közléséből.

Tavaly júniushoz képest az élelmiszerek 0,03 százalékkal drágultak, ugyanakkor a szolgáltatások 0,74 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek pedig 1,22 százalékkal kerültek kevesebbe.

Romániában tavaly június óta van negatív tartományban a fogyasztói árindex, miután két lépésben csökkentette a román kormány az általános forgalmi adót. A román jegybank várakozása szerint a fogyasztói árindex az év második felében kerül ismét pozitív tartományba.

A román jegybank 0,8, illetve 0,7 százalékponttal csökkentette májusban az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, e szerint a központi bank az idén 0,6 százalékos inflációra számít, míg jövőre 2,7 százalékos fogyasztói árindex-növekedéssel számolnak.

A májusi mínusz 3,5 százalékos éves inflációs adat történelmi mélypontnak számított, az irányadó kamat tavaly május óta a szintén történelmi mélypontot jelentő 1,75 százalékon áll.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »